06 března, 2015

Mělo to smysl?!


Hodnocení: * * * *
Autor: David Menasche
Počet stran: 208
Nakladatelství: Fortuna Libri

Učitelovo poslední putování za základními životními lekcemi.
David Menasche se naplno věnoval práci středoškolského profesora angličtiny. Při výkladu navazoval se svými studenty jedinečné pouto – dodával jim optimismus při řešení osobních problémů a poskytoval cenné rady do života. Jednoho dne mu však diagnostikovali rakovinu mozku. Po šestiletém boji s nemocí skoro přišel o zrak, vzpomínky, pohyblivost a – co vnímal jako nejtragičtější
Odvážný a inspirativní příběh o učitelském poslání a síle postavit se osudu.
– schopnost učit. Rozhodl se, že přeruší léčbu a třídu si udělá ze života. Rakovina ho obrala o minulost a celkem určitě mu vezme i budoucnost, ale nechtěl dovolit, aby mu ukradla i přítomnost. Na facebooku zveřejnil odvážný plán inspirovaný Kerouacovým románem Na cestě: vydat se na cestu napříč Amerikou v naději, že na vlastní oči uvidí, jak se daří jeho bývalým studentům. Ovlivnil nějak jejich životy? Do osmačtyřiceti hodin se mu ozvali studenti z více než padesáti míst a nabídli mu podporu a střechu nad hlavou. David cestoval třináct tisíc kilometrů a navštívil stovky studentů. Při své neohrožené pouti zjistil, že co od života chceme a potřebujeme snad všichni, je rodinné zázemí, tedy pocit bezpečí, ale i nezávislost, láska, dobrodružství. Mimoděk nás přiměl, abychom se zamysleli nad vlastním seznamem priorit.

Kniha vypráví o učiteli Davidovi, který měl problém v mládí najít sám sebe ale nakonec se našel - našel své poslání v učitelství. David popisuje své první kroky ve škole, některé způsoby, které praktikoval ve výuce, aby svět literatury přiblížil i ignorantským jedincům. Jeho hodnotový seznam se stal velkým hitem, obrovskou motivací a uvědomění sebe sama. Davida milují a milovali všichni jeho studenti. Svěřovali se mu. Napsali o něm krásné dopisy. Konzultovali s ním svou sexuální orientaci, náboženské přesvědčení a problémy v rodině.
David zbožňuje učitelství a neuměl si bez něj představit život. Měl tolik plánů - a pak zasáhla rakovina.
Ačkoli Davidovi diagnostikovali maligní rakovinu mozku kolem 30ti let, rozhodl se bojovat. Snažil se ze všech sil dál vyučovat, chodil zvracet na toalety, držel se, když měl bolesti hlavy...Ale jednou už to prostě nešlo.
A tak se rozhodne ukončit svu profesi a vydá ce na pouť po Americe, navštívit svoje bývalé studenty a zjistit, zda si vzali něco z jeho rad a jak se jim daří v životě.

Kniha je tenká vzhledem, ale silná uvnitř. Nebudete plakat, kniha je spíše biografií. Ale dozvíte se zase něco nového. A pohladí vás po duši.

O autorovi:

David Menasche vyrůstal jako pankáč s vášní pro skejtování a láskou k literatuře, který neměl v životě žádný cíl. Dává si záležet na tom, aby nikdy neřekl, že do učení spadl, ale že se k němu „pozvedl“. Patnáct let učil angličtinu na magnetové střední škole Coral Reef Senior High School v Miami. V roce 2012 mu byl jeho regionem udělen titul Učitel roku. Žije v New Orleans








Nejlepší ceny hledejte přes srovname.cz
https://www.srovname.cz/david-menasche-melo-to-smysl-/srovnani-cen/k.2953616


2 komentáře:

  1. Kniha zo života veľmi rada čítam a myslím, že by sa mi páčila aj táto. Ako píšeš...pohladia dušu :)
    Páči sa mi tvoja recenzia-jednoducho napísaná a všetko dôležité je v nej obsiahnuté...som rada, že som natrafila na tvoj blog-pôsobí na mňa príjemne-pekne zvolené farby. Len škoda, že nemáš Následníkov, kedže ja Google+ nemám, ale rada sa sem opäť vrátim :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji mockrát za tvůj komentář:). Ve psaní recenzí jsem nováček, snažím se moc neprozrazovat ale pak to také působí "o ničem". Tak snad se to časem zlepší:). Google + už jsem si přidala, dík za tip:)

      Vymazat