25 ledna, 2015

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti & Podivné město


VIDEO 1
VIDEO 2


Autor: Ransom Riggs
Hodnocení: ***
Počet stran: 360
Žánr: Fantasy pro mládež
Nakladatelství: Jota
I. díl

Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií. To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu.


Kniha, která vzbudila ještě před vydáním ohromný rozruch. V ohnivé aukci na filmová práva zvítězil 20th Century Fox. A teď krouží kolem excelentní Tim Burton, který by se měl ujmout natáčení.

Tato knížka mě zpočátku bavila, začínala velmi dobře. Prostě chlapec, který brigádničí v supermarketu, jehož řetězce jeho rodina vlastní a má blízký vztah se svým dědou, který mu od malička vypráví strašidelné historky o obludách a monstrech...A dětech za sirotčince...Se zvláštními schopnostmi.

Časem Jacob uvěří svým rodičům, že jeho děda je tak trochu "na hlavu" a monstra v jeho příbězích mají symbolizovat nacisty, kteří mu ubližovali. Jacob se díky nešťastné události dozví, že dědečkovi legendární povídky nebyly až tak smyšlené. A vydává se na dlouhou cestu do Anglie kde najde starý zchátralý sirotčinec a ptáka, který jej jakoby stále pozoruje...

Knihu bych doporučila spíše dětem kolem 12 let.



Zajímavost: Autor chtěl původně vydat pouze album s jeho nasbíranými fotkami, nakladatelství mu ale vzkázalo, že k nim musí vymyslet příběh. A tak vznikly knihy.



Hodnocení: *
Počet stran: 422
II. díl
Mimořádná pouť, která začala v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, pokračuje. Jacob Portman se vydává se svými novými přáteli na cestu do Londýna, podivného hlavního města celého světa. Doufají, že zde naleznou lék pro svou milovanou ředitelku, slečnu Peregrinovou. Jenže ve městě ničeném válkou číhají nečekaná překvapení na každém rohu. A než Jacob dovede podivné děti do bezpečí, musí učinit důležité rozhodnutí, které se týká jeho lásky k Emmě Bloomové.

Prázdné město vtáhne čtenáře do imaginárního světa telepatie a časových smyček, cirkusových triků a vlkodlaků – do světa obydleného „podivnými“ dospělými, vrahounskými stvůrami a bizarními druhy zázračných zvířat. Stejně jako v prvním díle v sobě i druhá část Podivných dětí spojuje napínavou fikci s dosud nepublikovanými dobovými fotografiemi a nabízí tak jedinečný čtenářský zážitek.

Příběh pokračuje útěkem dětí a putovní cestou za hledáním slečny Peregrinové. Podivné děti se potkávají s podivnými zvířaty a ty zvířata....umí mluvit! A kouřit fajfku...A snáší explodující vejce....
Děti na cestě potkají i cikány, kteří mezi sebou mají podivného člena a pomohou sobě navzájem.

Když se děti dostaly do Londýna hledat slečnu Peregrinovou , tak jsem knihu zavřela a už nikdy neotevřela...Nevím tedy, jak to dopadlo. Ale i tak vám knihu chci představit, aby jste o ní věděli:)


Fotografie z knih:









3 komentáře:

  1. Četla jsem oboje a líbily se mi moc, hlavně tedy druhý díl, který mi přišel hrozně super. :3

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se oba díly líbily, i když je fakt, že já mám tyhle "divné" příběhy ráda. A tyhle knihy jsou divné naprosto perfektně a tak, že divnější už snad být ani nemohou :D Ale je jasné, že rozhodně nemohou sednout všem :)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za názory:). Četla jsem si recenze na databazeknih.cz a je pravda, že většině lidí se to líbí, můj vkus to holt nebyl:(

    OdpovědětVymazat