24 ledna, 2015

Stříbrná zátoka



Autor: Jojo Moyes
Hodnocení: ***
Počet stran: 368
Žánr: Román
Nakladateltsví: Ikar

Lisa McCullenová se nikdy nedokázala odpoutat od minulosti. Ale nedotčené pláže a uzavřená komunita obyvatel australského přímořského městečka jí nabízí svobodu a bezpečí, po nichž tolik touží - když už ne pro sebe, tak pro svou desetiletou dcerku Hannah. Jenže pak přijede Mike Dormer, ubytuje se v rozpadajícím se hotýlku legendární lovkyně žraloků a Lisiny tety Kathleen a veškerý klid a mír Stříbrné zátoky a vlastně vše, na čem Lise záleží, je rázem v ohrožení. Tenhle navoněný panák z Londýna chce totiž z hotýlku a zálivu, jenž skýtá útočiště velrybám, udělat prosperující turistické letovisko. A i když je to přesně ten typ člověka, kterého by Lisa měla nenávidět, co nevidět začne ohrožovat i Lisino rozhodnutí znovu se nezamilovat do někoho, kdo si to vůbec nezaslouží...

Poklidný román s chutí moře a výhledem na velryby je další kniha od paní Moyesové. 

Australská zátoka
Kniha vykresluje krásné prostředí Austrálie a historie Silver Bay. Najdeme zde několik informací o velrybách, zažijeme akční momenty, popláčeme si nad nevydařenými skutky i nezvratným osudem.
Příběh je o lásce ženy ke svému dítěti a o tom, co všechno je taková žena ochotna udělat pro bezpečí své, i dítěte.

Poklidný děj
Autorce se i tentokrát podařilo napsat čtivý román avšak více lyrický, zabývá se více přírodou, krajinou a faunou než dějem. I přesto si můžete užít zajímavé momenty, které příběh nabízí. Nahlédneme do duše osudem zkoušené hlavní hrdinky a budeme svědky záchrany velryb. Příběh je velmi emotivní, některé momenty se autorce obzvlášť povedly.


Boj s osudem
Román tentokrát není o lásce ale o síle ženy, zlomené ženy, která hledá útěchu v kráse moře, klidného prostředí na pobřeží a ve své dceři, která je jejím jediným světlem v tak nespravedlivém životě.

Vnitřní síla
Kniha se bude líbit ženám, jež se snaží najít vnitřní sílu, uklidnit svou duši a milovnicím příběhů k zamyšlení.

Dodatečné informace:
Velryba jižní je kytovec dorůstající 15 metrů a vážící okolo 50 tun.
Jeho hlava je porostlá parazitujícími korýši podle kterých jsou vědci schopni rozlišit jednotlivé jedince.
Mládě velryby jižní vypije až 200 litrů mléka každý den.
Za pouhých 80 let 20. století ulovili velrybáři více než 2 miliony velryb. Nízká rozmnožovací schopnost velryb (samice za celý život porodí v průměru jen 7 až 8 mláďat) a snížená genetická rozmanitost populací mnoha druhů velryb by mohly znamenat, že některé druhy jsou odsouzeny k vymření.

Další verze obálky:


Nejlepší ceny najdete na srovname.cz
https://www.srovname.cz/jojo-moyes-stribrna-zatoka/srovnani-cen/k.3195341










Žádné komentáře:

Okomentovat