15 května, 2019

Temné a osamělé prokletí



Lid Uhlíkova už tři století napadá bezejmenná, strašlivá příšera, která má pokaždé jinou podobu.
Princ Uhlíkova je zdrcen, protože právě jeho kletba způsobuje řádění nestvůry.
Ale je tu naděje - jeho kletba končí. Nyní nastává poslední období pro příšeru, ale i prince. Buď bude zachráněn, nebo zatracen.

Princ Rhen, dědic mocného království, se vždy těšil, až převezme vládu a ujme se správy své země. Jenže to bylo ještě předtím, než ho proklela zlá čarodějka. Předtím, než se proměnil v odpornou krvelačnou zrůdu. Předtím, než zničil svou rodinu, svůj hrad i svou zemi. Pro Harper život nikdy nenachystal nic dobrého. Žije sama s bratrem a matkou, nemají moc peněz. A když se jednoho večera pokusím pomoci neznámé dívce na ulici ve Washingtonu, je přenesena do zakleté říše prince Rhena. Monstrum? Princ? Harper netuší, co si myslet. Když však začne poznávat dobré stránky princovy povahy, vypadá to, že prokletí by mohlo být zlomeno. Že se do prince zamiluje lidská dívka. Ovšem to temné síly nemohou dopustit, a tak se spojí, aby Harper i Rhena zničily.



Retelling Krásky a zvířete, ve kterém není Kráska typickou kráskou, ale teenagerkou, které autorka ztížila život zajímavou zdravotní komplikací. Nic jí to však neubírá na bojovnosti. Její rodina je na pokraji smrti, když ji najednou vtáhne podivný muž do paralelního světa, do království Uhlíkov, kde vládne princ Rhen, jehož je Harper poslední nadějí zrušit kletbu. Harper však není na nějaké princátko zvědavá, avšak její pokusy o útěk jí, i jejím věznitelům, ukáží bídu Uhlíkova v novém světle. Vyvražďování nevinných rodin nepřátelským státem, jenž si nárokuje území Uhlíkova, chudoba a hlad princi otevřou oči, a ten se rozhodne s pomocí Harper jednat. Konečně se postaví za své království. Stihne však při tom všem zrušit kletbu? Totiž přimět Harper se zamilovat?

Vcelku mě překvapilo, že se autorka držela klasického vzorce v romantice - milostného trojúhelníku. Nějak jsem to nečekala, ale později jsem začala fandit princovu sokovi, protože lítostivost prince Rhena mě doháněla k šílenství. Je to možná skvělý manipulátor a stratég, ale neviděla jsem v něm to pravé odvážné a věrné srdce. Musím popravdě přiznat, že mi není moc sympatický. Jeho sok je věrnost a čisté srdce sama. Harper byla na roztrhání, balíček emocí, jak to u žen bývá. A jediná ona dokázala ty dva muže po tři sta letech někam nasměrovat a posunout.

Na knize se mi líbilo, že se autorka nebála i stinné stránky zvířete - totiž důsledků, které pod vlivem kletby napáchá na vlastních lidech. Nechci moc prozrazovat, proto jen poznamenám, že bych nechtěla být v kůži hlavních postav, dělají opravdu těžká a temná rozhodování. Nechápu, kde by se tam mohl vzít prostor pro čistou lásku.


Nemyslím si, že by kniha měla mít pokračování. Není k tomu důvod, autorka mohla knihu v klidu ukončit a nechat stand-alone. Tady se bojím zbytečného natahování příběhu. Již v tomto díle jsem měla problémy pročíst se prostřední částí, která byla dost zdlouhavá. Jediné, na co bych vlastně mohla být v dalších dílech zvědavá je otázka magie v tomto světě. Čarodějové jsou zde spíše zlé a lstivé bytosti, nicméně si myslím, že se můžeme těšit na zajímavé střety a odhalení v tomto směru.

Temné a osamělé prokletí  určitě nezavrhuji, příběh jako takový byl dobrý, zpočátku a na konci velmi čtivý, celkem dost akce a intrik. Zkrátka taková jemná fantasy, kterou náctiletí mají rádi. Kdybych hvězdičkovala, má za tři a půl hvězdy.

Mimochodem - Uhlíkov - to se mi zdá jako název pro království docela nedůstojné. Nevím, jestli to vychází z překladu, nebo autorky.


2 komentáře:

  1. Já už jsem asi překráskozvířatovaná...:-D Ale teda Uhlíkov je fakt divnej, ono všeobecně v angličtině třeba zní všechno úplně jinak a doslovnej překlad často prost neudělá dobrotu...

    OdpovědětVymazat
  2. I když slyším na knihu hodně dobrý ohlasů, vůbec netuším, jestli se k ní někdy dostanu. Samozřejmě mě láká její přečtení, ale asi ne natolik, abych knize dala přednost před thrillery. :D

    OdpovědětVymazat