07 ledna, 2018

Jiný svět



Svět ovládá fenomén vtažení. Vláda vydává limity pro hraní virtuálních her. Lidé mizí. Stávají se součástí fantasy světů. 
Ale pro některé je vtažení poslední nadějí přežít. 
Nebo se stát nesmrtelným.

Lze vyměnit normální život za život ve virtuální realitě? Jeden z nejúspěšnějších titulů žánru LitRPG.
Píší se třicátá léta jednadvacátého století a světem se šíří záhadný fenomén nazývaný vtažení. Hráčům online her se stále častěji stává, že se jejich vědomí oddělí od smrtelného těla a zůstane navždy uvězněno ve virtuální realitě. Dokážete si představit peklo, které čeká na nešťastníka vtaženého do hry Tetris? Nebo bezmoc, kterou cítí hráč, který uvízl v tankovém simulátoru a několikrát denně se musí smažit v rozžhaveném pancíři bitevního stroje? Hráčům her na hrdiny se ovšem vtažením otevírá vyhlídka na nekonečné dobrodružství v úchvatném světě meče a magie. Gleb neměl na výběr, nevyléčitelná nemoc ho donutila záměrně podstoupit vtažení, aby z náruče smrti vytrhl alespoň své vědomí. Ve hře ho čeká věčný život, noví přátelé, láska, spousta dobrodružství a také nemálo překvapení. To největší tkví v tom, že na první pohled odlišný herní svět má s tím skutečným mnoho společného…
Mladému programátorovi Glebovi se obrátil život naruby. Ve svém mladém věku zjišťuje, že mu zbývá jen pár měsíců života. Gleb se však nevzdává a rozhodne se jednat. Osloví ruskou firmu zabývající se zmrazováním lidí a jejich opětovnému návratu k životu, v době, kdy již bude nalezena medikamentace k jejich vyléčení. Gleb má ale zase smůlu. Tato procedura stojí nemalé peníze. Nešťastnému Glebovi se však náhodou dostane zajímavé informace. Svět totiž pohlcuje neznámý fenomén, jejž vláda nazývá vtažení. Člověk, který hraje několik dní určitou hru a plně se do ní ponoří, může být do hry plně vtažen až tak, že jeho duše opustí fyzickou schránu a zůstane ve hře. A přesně to se rozhodne podniknout Gleb. A povede se.

Gleb, nyní elf v říši Jiný svět, oplývá magickými schopnostmi. Musí, jako každý avatar plnit určité úkoly, za něž je odměněn. Nechybí ani akční souboje s nepřáteli a černá magie. Ač byl Gleb člověkem, a jeho já mu zůstalo zachováno, je lapen ve hře, kde si musí počínat jako každý jiný avatar. Ale není tu sám. Gleb si najde mezi avatary spoustu nových přátel a postupně zjišťuje i jejich životní příběhy o vtažení. 
Ani Jiný svět však není jen šťastný a pohodový. Gleba brzy dostihne jeho neohroženost a musí tak čelit děsivé bandě hráčů, jenž se rozhodli Gleba nadobro zbavit.

Kniha se čte úplně sama. Obsah má velmi originální nápad - čtenář v podstatě čte o tom, jak jiný hráč hraje fantasy hru a po chvíli se stane její součástí. Na prví pohled se ke knize můžete stavět nedůvěřivě, avšak můžu vám s klidem říct, že si ji oblíbíte velice rychle! A já sama při ní měla sto chutí zahrát si taky nějakou bezva hru, s fantasy světem a magickými bytostmi!

Za knihu děkuji nakladatelství Albatros.


1 komentář:

  1. Kniha vypadá opravdu drsně! Jsem ráda, že se ti líbila, ale já ji asi vynechám :p

    OdpovědětVymazat