11 září, 2017

Dopisy, které nikdo nečetl




Druhá světová válka se chýlí ke konci. 
Mladá novomanželka se snaží si získat přízeň chladného, zbožného manžela. Když jednoho dne ztratí drahocenný šperk, a vydá se jej hledat, potká amerického letce, vášnivě zabraného do fotografování starých budov.
Jejich seznámení je rozpačité.
Avšak to, co přijde potom, předčí hranice lidských citů.

Píše se rok 1943 a v nálety zničeném Londýně se setkávají dva mladí lidé: nešťastně vdaná Stella a pilot amerického letectva Dan. Ve dnech, kdy si nikdo není jistý tím, co bude zítra, se do sebe bezhlavě zamilují. Chvíle, kdy spolu mohou být šťastní, však trvají jen krátce. Dan odchází bojovat, ale slibuje, že se pro Stellu po válce vrátí. O sedmdesát let později vhazuje Dan do schránky poslední dopis. Jeden z mnoha, který Stelle poslal na adresu místa, kde spolu měli po válce začít žít, a na které mu nikdy neodpověděla. Otevírá ho však Jess, mladá dívka, která v opuštěném domě hledá úkryt před svým násilnickým přítelem. Když si přečte Danovy nádherné dopisy, rozhodne se, že se ho pokusí vyhledat a pomůže mu jeho ztracenou lásku najít…
Mladá dívka pocházející ze sirotčince, nikdy nechtěla nic víc, než svůj vlastní domov. Domov, v němž může hospodařit, manžela, o kterého může pečovat, a děti, jež naplní jejich dům smíchem a láskou. Stella chtěla zkrátka vždy jen to nejzákladnější, co život může nabídnout - rodinu, bezpečí a lásku. Zdá se, že její sny se pomalu naplňují, když přijme nabídku místního vikáře Charlese k sňatku. Již pár měsíců pro něj pracuje, a jejich vzájemné sympatie k sobě navzájem vzrostly. Charles je okouzlující, zbožný muž s vlastním domem, o nějž se Stella může starat. A jistě brzy přijdou i děti.
Když se však i po měsících chová Charles ke Stelle velice chladně, bere si to osobně a myslí si, že selhala - jako žena, i jako manželka. Z útrap se snaží uniknout společně se svou nezávislou kamarádkou ze sirotčince Nancy, která se rozhodne ukázat jí pořádnou zábavu. A zde Stellin příběh začíná.

Jess, nadějná zpěvačka, utíká před svým násilnickým přítelem. V poslední chvíli najde opuštěný dům na konci Londýnské ulice a ukryje se v něm. Jelikož nemá kam jinam jít a navíc je zraněná, rozhodne se, ač se jí to příčí, pobýt v domě nějaký čas a vzpamatovat se z nedávných událostí. Když v tom najde dopis adresovaný Nancy, z něhož čiší naléhavost. Jess kvůli své zvědavosti i přes výčitky dopis otevře. To co se v něm píše, ji rve srdce na kousky. Devadesátiletý voják Dan píše své lásce Stelle, o nedostatku času, jež mu zbývá a naději, že ji znovu spatří. Jess se rozhodne vzít situaci do vlastních rukou a pomoct nejen sobě, ale i Danovi a Stele.

V době, kdy jsem vůbec nevěděl, jestli se dožiju začátku příštího týdne, jsem Ti slíbil, že Tě budu milovat navždy. Teď to vypadá, že navždy pomalu vypršelo. Nikdy jsem Tě nepřestal milovat. Ve vlastním zájmu jsem se pokoušel zapomenout, ale nikdy se mi to nepovedlo. A nikdy jsem nepřestal doufat.
Nebojím se smrti, mého starého protivníka z doby, kdy jsem létal. Tenkrát jsem ji přemohl, a tak mi nedělá problémy nechat ji teď vyhrát, ale dal bych cokoliv, abych věděl. A abych se s Tebou tentokrát pořádně rozloučil.
Domnívám se, že už brzy nebudeme nikoho zajímat a náš příběh se stane minulostí. Ale ještě jsem se nevzdal naděje. Ani přání, abych se mohl vrátit na začátek a udělat všechno znovu. Tentokrát bych Tě nenechal odejít.

Miluji tě,

Dan

Velice dojemný příběh nabízí kniha Dopisy, které nikdo nečetl. Prolínají se v ní dvě dějové linie - minulost a současnost. V současnosti se mladá dívka snaží vzchopit a začít nový, lepší život, být samostatná lidská bytost a už se nebát. Pomáhají jí v tom zamilované dopisy, jež nalezne při svém nelegálním pobytu u anonymní paní Nancy. Dopisy jsou však nadepsané Stelle. Díky nim Jess odkrývá krutou, ale vášnivou minulost Stelly a Dana, dvou mladých, zamilovaných lidí, jimž stála v cestě nejen bídná válka, ale i chyby, jichž se Stella dopustila.
V minulosti se vracíme k začátkům novomanželského života mladinké Stelly, i útrap, jenž musela snášet. Prožijeme románek, který z flirtu přeroste v lásku a následně i v boj o všechno. Pochopíme, co  vedlo k nešťastnému odloučení Stelly od její jediné lásky, naději na lepší, bezpečný život.

Tato kniha mě zvláštně, hluboce zasáhla. Je to letos teprve druhá kniha, u níž jsem plakala. Upřímně jsem soucítila nejen se Stelou, ale i s Jess a jejím těžkým začátkem. Velice jsem fandila tajné a zakázané lásce, která z mnoha důvodů neměla šanci uspět, ale přece stále vzkvétala. V této knize ale nejde jen o lásku a jakýsi letní románek. Po celou knihu sledujeme život Stelly, který je opravdu strašný. Přitom její sny a naděje, byly všechny o tom, co my všichni máme. Chudoba způsobená válkou a přídělovými lístky, mi byla úplně cizí. Zde je vidět, jak daleko už je moje generace od takových pamětí. Žít v takové bídě a ještě nedostat něco tak obyčejného, jako je pravá láska a domov, to mi přišlo strašně, ale strašně nefér.
Moc jsem o knize přemýšlela a nakonec se mi o ní i zdálo. Přála bych si, aby byl epilog delší, aby snad i skončila jinak, ale vím a chápu, že to má být přesně takhle.

Knihu všemi deseti doporučuji k četbě, navíc se teď, do aktuálního počasí skvěle hodí. Dotýká se i témat, jež nám nejsou tak známá, nebo blízká. Nahlédnete do minulosti, ale jen tak okrajově, rozhodně se nemusíte obávat nějakých velkých historických událostí, v nichž byste se neorientovali. Doufám, že kniha bude mít úspěch, protože si to zaslouží. Toto je plnohodnotný román. A upozornění - nic pro náctileté.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Albatrosmedia.




1 komentář: