14 srpna, 2017

Šest vran


Neodolatelná nabídka, která však znamená téměř jistou smrt. Nikdo se všemi pěti pohromadě, by do ní nešel...
Nikdo, až na Kaze Brekkera a jeho zabijáky - obyčejné lidi, ale i magické griši. 

Společně se pustí do úkolu, jež pro většinu z nich znamená vytouženou svobodu.
Tak co to bude? Vítězství nebo smrt?

V Ketterdamu, rušném přístavním městě, se dá za peníze koupit všechno a nikdo to neví lépe, než sedmnáctiletý Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj, kterého předchází pověst muže, jenž se neštítí žádné špinavé práce, za což si vysloužil i přezdívku.

Když se Kazovi naskytne možnost vydělat peníze, o jakých se mu ani nesnilo, příliš se nerozmýšlí, přestože to znamená provést věc takřka nemožnou: vloupat se Ledového paláce, nejostřeji střežené pevnosti na světě. Jenže na takový úkol sám nestačí, a tak přicházejí na scénu další hrdinové: Trestanec prahnoucí po pomstě. Ostrostřelec, který neodolá žádné hazardní hře. Syn prominentního otce, který utekl z domova. Špiónka pohybující se neslyšně jako stín. Kráska-zabiják, pověstná svým neodolatelným šarmem. Šest teenagerů, kteří se nepřízní osudu stali nebezpečnými zločinci a teď ze všech sil bojují o své místo na slunci. Jejich minulost je opředena mnoha tajemstvími, která se v knize postupně a rafinovaně odkrývají. Čtenář nejen hoří nedočkavostí dozvědět se víc, ale hrdinové mu zároveň s každou další stránkou přirůstají víc a víc k srdci. Nakonec, když jde opravdu do tuhého, se chvěje úzkostí o jejich osud. Podaří se jim odvrátit nebezpečí, které hrozí světu, nebo alespoň vyváznout se zdravou kůží? Nebo se navzájem pozabíjejí?

Ketterdam je město, jemuž vládnou casina, gangsteři a politici. Pohybují se zde skupiny gangů, jež spolu soupeří o území a neváhají se v bitce i pozabíjet. Kaz Brekker, vůdce jednoho z nejlepších gangů, je bystrý, prudce inteligentní zloděj, jehož tajemnou minulost nezná nikdo, ani ti nejbližší. Objevil se z ničeho nic, vypracoval se z nikoho na někoho, a náhle se stal nejmladším vůdcem gangu. Sám sobě však dluží odvetu - nenávist, již cítí k vysoce postavenému gangsterovi, který už vládne skoro celému městu, je stravující, a Kaz je odhodlán vykonat svou pomstu. Na to ale potřebuje velký balík peněz. A právě v té chvíli se mu naskytne příležitost, jejíž výsledek může být buď výhra nebo smrt. Kaz se rozhodne zariskovat, a spolu se svou partou "odloženců", skvělých zabijáků a zlodějů, z nichž dva jsou grišové, jeden si umí pohrát s bombami, a další se plíží jako stín, odjíždí k nepřátelům do Ledového království. Má jen jeden úkol: unést vědce, který vynalezl drogu jurda parem, jež dělá z grišů nepřemožitelné bytosti. Ale dostat se do paláce chráněného těmi nejlepšími výdobytky světa, včetně grišů, je téměř jistá sebevražda.
Této pouti se účastní i griša, jménem Nina, smrtička, pro níž je tato cesta vysvobozením z života vězeňkyně města, do nějž uprchla před několika lety. Kromě risku, který ji čeká při vloupání do Ledového paláce, bude muset sama čelit své minulosti. Ledový palác totiž ukrývá člověka, jehož kdysi milovala a zradila. Jeho pomoc však potřebují, aby se všichni dostali bezpečně ven. Zvládne Nina nenávistný úder z minulosti?

Šest vran nabízí úchvatný příběh plný napětí a akce. Pokud pro vás byla Griša příliš romantická, vyzkoušejte tuto sérii. Příběh se více věnuje obyčejným lidem bez schopností, jež bojují ve světě, který z ničeho nic ovládají zdrogované griši, jejichž moc je díky droze tak zesílena, že je nelze zabít. Je jasné, že si někdo buduje armádu. 
V knize se samozřejmě vyskytne i jedna romantická dějová linka, ovšem protnutá nenadálými zvraty, nenávistí, bolestí a zlobou, u níž není jisté, zda bude vůbec někdy překonána. Také je v příběhu naznačen i homosexuální vztah (a právě zde jsem napnutá, jestli jim to klapne:). Nejvíce čtenáře samozřejmě naláká pokřivená, tajemná minulost neodolatelného Kaze, jejž nikdy nesundává z rukou rukavice. Proč? To nikdo neví. Minulost tohoto sympatického, chytrého chlapce, je smutná i ohavná zároveň.

V příběhu se setkáme i se zajímavou dívkou Inej, mladou, malou zlodějkou, důvěrnicí Kaze, která si vždy nechává všechna jeho tajemství jen pro sebe. Inej má z zvláštní schopnost - splynout s prostředím a stát se pouhým stínem, jejž neslyšíte, nevidíte...Dokud vám nepřeřízne hrdlo. Právě Inej je klíčovou hrdinkou tohoto příběhu, a díky ní na konci knihy budete sklíčení a nebudete se moct dočkat pokračování.

Šest vran je zkrátka kniha hlavně a převážně akční, z velké míry s obyčejnými lidmi, jež nepotkal příznivý osud, a je také prodchnuta určitou romantickou linkou, jež je spíše na pozadí příběhu, avšak důležitou součástí jeho vývoje.

Šest vran jsem si užila. V YA to pro mě bylo něco nového - drogy, gangy, vraždy, zloději, bomby... Blíží se to více našemu světu, naší době, i když se zde samozřejmě objevují i kouzla. 
Kniha není cílena vyloženě na kouzla a lásku, tentokrát jde o politiku a moc. Tuto sérii si určitě zamiluje každý!

VAROVÁNÍ: V sérii Šest vran je zmíněno, jak dopadne osud Aliny, hlavní hrdinky série Griša. V druhém dílu série Šest vran je tato informace navíc rozebírána ještě podrobněji. Proto bych doporučila těm, kteří mají obavy ze spoilerů, nebo zkrátka nechtějí znát závěr trilogie Griša, aby si prozatím k četbě vybrali Grišu a poté Šest vran (nebo jen jednu sérii, vašemu srdci bližší).


Děkuji nakladatelství Fragment za recenzní výtisk!

Předobjednejte si knihu ZDE a zalistujte si v ní!


4 komentáře:

  1. O.o. Ou.. tak tohle de okamžitě na můj to read list! Jestli je to tak dobrý jak píšeš, tak u toho budu "slintat" blahem.. Akorát teda... trochu váhám, jestli ještě chvíli nepočkat než bude na obzoru další díl v češtině. Nerada bych pak skučela, že nemám po ruce pokračování.

    OdpovědětVymazat
  2. Než jsem si všimla toho vraního oka, tak se mi ta obálka neskutečně líbila... ted mě malinko děsí...

    OdpovědětVymazat
  3. Obálka je fascinujúca a vyzerá, že aj príbeh stojí za to :)) Určite si ju zadovážim. Ďakujem za recenziu, aspoň viem, čo čakať :))

    OdpovědětVymazat
  4. Hodně povedená série! Fakt! Kniha mě teprve čeká, ale už teď se na ni moc těším :-)

    OdpovědětVymazat