19 března, 2017

Volání netvora


Conor by mohl být obyčejným chlapcem v obyčejném rodinném domě, navštěvujícím zcela obyčejnou školu.
Avšak tomu tak bohužel není.
Conor se potýká s něčím, s čím by se neměl potýkat žádný třináctiletý chlapec - rozpad rodiny, ztráta přátel, nemoc, vkrádající se do jejich životů a nakonec neustávající, děsivá noční můra. Conor začíná být na pokraji svých sil, když v tom jej navštíví hrozivý netvor.
Vše začíná i končí sedm minut po půlnoci.
Třináctiletému Conorovi se do snů vkrádají noční můry. A jakpak by taky ne – jeho maminka je vážně nemocná, táta žije kdesi za mořem v Americe, babička ho pořád jen peskuje a spolužáci jsou tak trochu tyrani. Pak se rozhádá se svou nejlepší kamarádkou a zůstane na všechno sám.
Tedy, skoro sám. V noci, vždycky chvíli po půlnoci, ho totiž navštěvuje netvor – obrovitánský chodící a mluvící starý strom, který roste na kopci za domem. Postupně Conorovi vypráví tři starobylé příběhy a učí jej, že věci často nejsou takové, jakými se na první pohled zdají. A že naším největším nepřítelem je náš vlastní strach. Netvor chlapce ponouká, aby povyprávěl čtvrtý, poslední, příběh sám. Vlastně po něm chce tu vůbec nejtěžší věc – podívat se děsivé pravdě do očí. Dokáže to Conor?

Zpočátku téměř dětský příběh ukazuje život obyčejného chlapce jménem Conor, jež žije po rozvodu rodičů v domku jen se svou maminkou. Conor to nemá v životě lehké, ve škole se mu už nějaký čas nedaří, spolužáci i učitelé jej neustále přehlížejí - kromě Harryho a jeho partičky, kteří Conora fyzicky napadají a i jinak šikanují. Navíc Conora pronásleduje nekonečně ohavná noční můra, díky níž nemůže spát. A to vše spustila nemoc, jež se vkradla do jejich jinak spokojeného života. Conorova maminka před nějakou dobou onemocněla závažným onemocněním - rakovinou. A Conor je od té chvíle odkázán v podstatě jen sám na sebe. Vše ale nabere rychlý spád, když Conora začne navštěvovat záhadná, až mýtická bytost, kterou nazývá netvorem. Avšak tento netvor není jen jakýmsi násilnickým obrem, ne, naopak, přispěchá Conorovi v jeho těžkých chvílích napomoc. Netvor se rozhodne Conorovi vyprávět tři pravdivé příběhy, jež ukazují dobré a špatné stránky lidské povahy. A čtvrtý příběh musí Conor dopovědět sám.

Dojemná kniha o strachu, lásce a nekonečném boji se stále vytrvávající nemocí - to je kniha Patricka Nesse a zesnulé Siobhan Dowd. Jak autor sám v předmluvě píše, Siobhan byla slavnou autorkou knih a Volání netvora by byla její pátou knihou. Stačila však jen načrtnou dějovou linku, když jí na tomto světě došel čas. Patrick se tedy ujal tohoto srdcervoucího příběhu a přinesl do něj něco ze sebe. Výsledek jejich práce je úchvatným, snad i lehce fantaskním příběhem pro děti i dospělé. Kniha nabízí dětský pohled na rozvod, novou rodinu, sbližování se členy rodiny, šikanu, strach a spoustu dalšího. To vše v pouhých pár stránkách s doprovodnými ilustracemi slavného ilustrátora Jima Kaye, jež se u nás proslavil převážně ilustracemi ilustrovaného Harryho Pottera.

Já, jakožto dospělá osoba, bych si dokázala představit tento příběh oprostěný od rádce v podobě velkého netvora s jeho příběhy. Avšak chápu, že pro děti je takto příběh a jeho závažné téma lépe stravitelný, pokud jej doprovází na pohled strašidelný, ale v srdci dobrý obr. Možná však naopak symbolizuje více, než jsem i já schopná pojmout. Dle mého názoru je ztělesněním Conorových strachů v jeho nitru, avšak dítě, nebo i jiný čtenář může mít na toto jiný pohled. Netuším, třeba to čtenářům osvětlí nadcházející film Volání netvora, jež se do kin dostane 30.3. 2017, či sám Patrick Ness, jež navštíví 28. 3. 2017 Prahu a 29. 3. 2017 Brno.



Knihu tedy doporučuji dospívajícícm i dospělým, jež se ocitli v těžké životní situaci, nebo těm z čtenářů, kdo mají rádi opravdu drsné a opravdu smutné příběhy.



       

Nejlepší ceny knihy hledejte zde
https://www.srovname.cz/vyhledat/katalog?search=vol%C3%A1n%C3%AD+netvora

2 komentáře:

  1. To bych si moc ráda přečetla a i film mě z ukázky zaujal! Tvoje skvělá recenze mě na to ještě více navnadila! Takže až bude čas, jdu do toho! :)

    OdpovědětVymazat
  2. knizka vypada opravdu krasne, ale asi bych mela zacit vazne vybirat literaturu s jinou vekovou skupinou hlavnich postav...

    OdpovědětVymazat