19 března, 2017

Krvavé ostří


Celaena Sardothien se vrací s novými dobrodružstvími.
Právě teď mají fanoušci série Skleněný trůn jedinečnou možnost nahlédnout do života šestnáctileté Celaeny a jejích prvních důležitých zakázek, jež plní jako slavný Adarlanský zabiják.
Pojďte si vychutnat pět novel předcházejících slavné YA sérii.


Celaena Sardothien je nejobávanější zabiják v celém království. I když pracuje společně s ostatními zabijáky sídlícími v Tvrzi vrahů, důvěřuje jen sama sobě a svému příteli Samovi. Když ji její intrikující mistr, Arobynn Hamel, pošle na různé mise, které ji zavedou na vzdálené ostrovy i na nepřátelskou poušť, začne jednat nezávisle na jeho rozkazech – ale tím zároveň zpochybňuje i svoji vlastní věrnost. A během svých výprav zjišťuje, že k Samovi cítí mnohem víc než jen obyčejné přátelství. Ovšem tím, že jedná, jak jí napovídá srdce, a vzpírá se příkazům, se ocitá ona sama i Sam ve smrtelném nebezpečí. Arobynn je nelítostný a zradu nikdy neodpouští. A zná za ni jen jediný trest – smrt.
Tato pětice novel odehrávajících se před dějem Skleněného trůnu nabízí pohled do dřívějšího života Celaeny – a je to opravdu fascinující čtení.

Kniha obsahuje novely:

Vražedkyně a Pán pirátů
Vražedkyně a léčitelka
Vražedkyně a poušť
Vražedkyně a podsvětí
Vražedkyně a říše

Celaena Sardothien je překrásná mladá dívka, již před lety zachránil život charismatický Arobynn Hamel. Pečoval o Celaenu po zbytek jejího dětství a i v jejím dospívání. Obklopoval ji luxusem a chránil ji. Tím však to krásné končí. Arobynn Hamel je totiž králem vrahů. Je nejvýše postaveným zabijákem v zemi a nic nedělá zadarmo. Celaena je sice vychovávána v přepychu, avšak tento dluh si musí denně odpracovávat. Již od jejího nalezení ji Arobynn učí bojovému umění, sebeobraně, odolnosti vůči mučení, vysvobození se z bezvýchodných situací (což mnohdy znamenalo vykloubení vlastních paží) a dalším násilnostem. Také je učena, že milosrdenství bude potrestáno a krutost odměněna. Celaena žije v doupěti plném nájemných vrahů, kterým nevěří, s Arobynnem, s nímž má neidentifikovatelný vztah, úplně bez přátel, bez lásky.
V šetnácti letech je Arobynnem vyslána na misi, v níž má napomoct rozvoji otroctví. To se však jinak téměř amorální dívce zajídá a přemýšlí, jak s tímto úkolem naloží. Bohužel má v zádech nejen nebezpečného pána pirátů, ale i svého "kolegu" Sama, s nímž se odmala nenávidí a jež ji neustále sleduje. Čeká jen na příležitost, kdy Celaena zaváhá. Zde náš příběh začíná.

Krvavé ostří obsahuje pět akcemi nabitých novel, jež na sebe krásně navazují. Začínají se odvíjet od první důležité zakázky hlavní hrdinky a postupně odkrývají nejen její vlastní minulost, ale i charaktery nájemných vrahů a vztahy mezi ní a jejím okolím. Novely ukazují, že byť je Celaena odjakživa velký rváč - jak svým ohnivým srdcem, tak svou pozdější výchovou a temperamentní povahou - tak dokáže být i milostivá a laskavá k lidem, kteří v životě mají jen málo štěstí a prožívají velkou míru utrpení.

Krvavé ostří vrací zpět do hry dívčí verzi Celaeny Sardothien, jež čtenáři mohli postřehnout hlavně v prvním a druhém díle Skleněného trůnu. Vrací se rozmazlená, důvěřivá Celaena, jistá si svou vlastní dokonalostí, zvyklá na luxus. Brzy však přijde prozření, jež vyvrcholí bolestivou událostí, jež postihne její život. Ztratila již mnoho a ztratí ještě více. Taková byla a je minulost Celaeny. My, čtenáři Skleněného trůnu víme, oč musí přijít, aby mohla znovu povstat. Ale i tak je strašně těžké o tom tak dopodrobna číst. Krvavé ostří nám však pomáhá pochopit, proč se v dalších dílech zachovala tak, jak se zachovala, což je pro fanoušky velmi důležité.

Krvavé ostří jsem četla asi nejdéle z celé série. Jsem opravdovým fanouškem Celaeny vlastně až od třetího dílu s názvem Dědička ohně, kde se konečně stala z rozmazleného dítěte ženou, v níž jsem doufala, že se někde hluboko uvnitř skrývá. Novely v Krvavém ostří byly akční a dramatické, avšak nezaujaly mě tolik, abych je zhltla na jediné posezení. Styl paní Maasové je pro mě od počátku hodně těžký, velmi komplikovaný, ale protože mám tuto sérii opravdu ráda, překonám to. I když to trvá měsíc, než přečtu její čtyřset stránkové dílo. Zkrátka se to vyplatí.

Krvavé ostří v sobě nese hodně krutosti, násilí, proměn země, jež přišla o svou magii, ale i lásku, přátelství a slitování. Krvavé ostří se dá číst před přečtením série skleněného trůnu, tak i po něm. Nerozkrývá žádná pozdější odhalení a tak si jej může vychutnat kdokoli a kdykoli.

Děkuji Cooboo za recenzní výtisk

http://www.cooboo.cz/kniha/krvave-ostri




2 komentáře:

  1. Právě čtu druhý díl a to Půlnoční korunu. Musím říct, že tady tuto knihu si nemohu nechat ujít. Vždycky mě zajímalo co bylo před solnými doly.

    OdpovědětVymazat
  2. tenhle dil me bavil opravdu hodne... :-)

    OdpovědětVymazat