04 března, 2017

Monstra z Verity: Divoká píseň


Korsaji zubatí s ostrými drápy
vyschlí a kostnatí budou tě trápit.
Malchaji, malchaji, hrozný to zjev,
smrtícím úsměvem sajou ti krev.
Sunaji s očima jak z černé tuši,
písničku zahrají, vezmou ti duši.


Vítejte v temném městě Verity, kde najdete všechno, jen ne bezpečí… protože tohle místo ohrožují monstra, která se zrodila z násilí.
Kate touží být tak nemilosrdná jako její otec, který vládne severní části Verity, nechává nestvůry potulovat po městě a vybírá od lidí peníze za jejich bezpečí. Po pěti letech na internátních školách se Kate konečně vrací domů a chce ukázat otci, že je stejně nelítostná jako on.
August chce být člověk. Ale není. Je nestvůrou, která dokáže krást duše pomocí hudby. Jeho otec řídí jižní část města a snaží se chránit nevinné. August je jeho tajná zbraň. Jejich město je rozdělené. Jejich město se rozpadá. A Kate a August jsou jediní, kdo chápou obě strany, jediní, kdo jsou schopní něco udělat. A přitom tak rozdílní… Ale jak se může člověk rozhodnout, jestli bude hrdina nebo zloduch, když je tak těžké rozlišit, co je co?


Město Verity, umístěné v dnešní Americe, se stalo územím plného strachu. Strachu z večera a noci. Tehdy totiž vylézají na světlo nechutné obludy a příšery, zrozené z krutostí a strachů lidstva, na nichž se krmí, přiživují své bytí a množí se. Z každé lidské krutosti, z každé velké tragédie se nahromadí negativní energie, z které vzejde některá z nestvůr, jež se poté shlukují a zabíjejí člověka. Logický systém, když se nad tím zamyslíme - zlo plodí jen zlo. A když se toto zlo zhmotní a vstoupí v skutečnou bytost, jež se lidem odplácí za své stvoření, není to náhodou takzvaná karma?
Jenže vše potřebuje svůj řád, svůj systém. A ani v tomto příběhu nechybí novodobí hrdinové a vizionáři, kteří bojují za lepší svět. Za svobodu. Ale samozřejmě ani ti, jež ze strachu člověka těží.

Celý příběh začíná na křesťanském internátu, kde se hlavní hrdinka Kate rozhodne podpálit místní kapli. Ne, není blázen, ani vandal. Chce pouze jediné - dostat se zpět ke svému otci, do nebezpečného města Verity, v němž se v noci nemilosrdně vraždí. Katin otec je navíc krvelačnými nestvůrami přímo obklopen, neboť vládne severní části Verity a snaží se obludy uplácet - lidé, jež nosí odznak s jeho emblémem, nesmí být nestvůrami napadány. Tito lidé si svou "svobodu" vykupují velkými penězi. Ostatním není pomoci a propadají hladovým korsajům a malchajům. Jenže tento na pohled fungující systém se hroutí. Nestvůry jsou vyhladovělé a začínají napadat všechny bez rozdílu. Je třeba znovu vzít otěže do pevných rukou a řádně je přitáhnout.
Ale co když chce ty pomyslné otěže vlastnit někdo jiný?

Na straně jižní, sledujeme příběh z Augustovy perspektivy. August není jako ostatní lidé. Vypadá jako člověk. Může žít jako člověk. Ale narozdíl od lidí, se zrodil z ničeho nic. I když, ne tak z ničeho. Zrodil se z lidského strachu, z krutého jednání člověka vůči člověku. August je nestvůra zvaná Sunaj. Tyto příšery se krmí na lidech, jejichž duše není takzvaně černá, ale přímo rudá - krvavá od mnoha hříchů, jež spáchali. Sunajové jsou nejnebezpečnější z příšer. Každý sunaj má svou vlastní píseň a svůj hudební nástroj. Když sunaj zahraje svoji píseň, není před ním úniku. Přivábí kadého z okolí. Nevinné i vinné, této písni nelze odolat. A pak se sunaj nakrmí. Existují pouze tři sunajové a všechny má na své straně vládce jižního města Flynn. Ten touží vymítit nestvůry a zbavit lidi strachu. Jsou tu však i ti, kteří nechtějí jen porazit příšery. Jsou tu i tací, kteří chtějí svět bez hříchů. Tací, kteří vidí v hříšných lidech jen další nestvůry, které je třeba zabít. A v jejich poslání jim nic a nikdo nebude stát v cestě.

Korsajové se rodili z násilných činů, které nekončily smrtelně.
Malchajové vznikali jako pozůstatek vražd, zatímco o sunajích se říkalo, že vyrůstají ze zvláště ohavných činů. Rodili se po bombardování, masové vraždě, masakrech, při nichž vyhaslo mnoho životů. Všechna ta bolest a smrt se potom soustředila do něčeho vskutku děsivého. Pokud okolnosti vzniku příšery vypovídaly něco o její povaze, pak byli sunajové tím posledním, na co byste v noci chtěli narazit.

August touží být normálním člověkem. Není nic, co by si přál víc. Po několika letech v ústraní nastupuje do místní školy, kde se setkává s dcerou uhlavního nepřítele - obávanou a drsnou Kate. Pokud pozná v Augustovi nepřítele, nezaváhá a předhodí jej otci do sbírky.
Rozjíždí se podivná, temná hra na nestvůry a lidi. A na ty ostatní.

Velice se mi líbil autorčin styl - velmi čtivý, velmi podmanivý. Ale nejlepší je na tom ten nápad, jež je v podstatě postaven na karmě a na tom, že se i hříchy mohou zhmotnit - a pak to není nic hezkého. Zločin a trest. Zkrátka klasika v zajímavém podání. Jsem si jistá, že se kniha bude těšit velkému úspěchu. Nechybí v ní nic. Takhle se to prostě dělá. Moc se těším na další díl, který u nás vyjde už na podzim!

Knihu doporučuji samozřejmě všem milovníkům dystopií, ale i těm, které vábí takové to "mezi nebem a zemí" a druhy fanatismu. Také čtenářům, kteří nechápou, jak se může v dnešních teen fatasy upíři chovat zamilovaně, když to není v jejich podstatě. Lidem, kteří rádi light horory, detektivky a thrillery. Ať se líbí!

Děkuji za recenzní eknihu.

http://www.cooboo.cz/kniha/divoka-pisen

5 komentářů:

  1. Pěkná recenze! Knihu si píšu na seznam, nechápu, že ji tam ještě nemám :) ta myšlenka, že zlo plodí zlo se mi hodně líbí.

    OdpovědětVymazat
  2. Povedená recenze :) Na knihu mám zálusk a teď ještě větší :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já se tak trochu bojím, že když se vám všem tak líbila, budu mít až moc velká očekávání a zase mě zklame... :/ Takže to asi budu muset holt risknout :D

    OdpovědětVymazat