19 listopadu, 2016

Pohádky z tátovy hlavy



50 %
Kdo by nechtěl alespoň na pár minut ty naše rarachy zabavit. Kdo by nechtěl mít talent zaujmout a oslovit dítě. Některým z nás se to daří více než jiným. Takový lidé se živí jako učitelé, klauni, skladatelé a také spisovatelé. Jedním z nich je i Stanislav Chromčák, který čtenářům prostřednictvím své knihy nabízí kus svého talentu zaujmout.



Kniha přináší pořádnou dávku rodičovské munice. Obsahuje 37 pohádek pro děvčata i kluky ve věku zhruba 3-7 let.
Pohádek krátkých, které oceníte všude tam, kde se nehodí rozečítat dlouhé příběhy - před spaním, na cestách nebo třeba v čekárně u doktora. Příběhy vycházejí ze skutečných životních situací, dobře skončí a kromě zábavy přinášejí i poučení. Čtením těchto pohádek tak můžete své děti rozvíjet a zároveň získáváte inspiraci k rozhovorům o věcech, na kterých záleží. Kniha je doplněna třiceti sedmi ručně kreslenými ilustracemi.
Pohádky pocházejí od otce tří dětí. Vznikaly nejčastěji při uspávání nebo v situacích, kdy bylo potřeba děti rychle zabavit a zaujmout.


Pohádkové povídky
Kniha se skládá z třiceti sedmi asi dvoustránkových pohádkových povídek. Povídky jsou tematicky ilustrované a přibližují se tak malým čtenářům. Každá povídka se soustředí na určité téma - například na pomoc druhým, šikanu, lenivost a další. Tak se tyto mini příběhy pokouší nasměrovat vývoj charakteru našich dětí správným směrem.

Mix postav
Povídky jsou čtivé a někteří z hrdinů se dočkají pokračování i v jiném příběhu, ale bohužel jsou tematicky málo atraktivní (alespoň tedy pro děti předškolního věku, kterým jsem knihu četla). Autor knize nedal jasný směr, kterým se bude ubírat. V jeho příbězích najdeme jakýsi mix - sem tam vílu, občas zahradníka učně, a poté zase hasiče. Líbilo by se mi více, kdyby zvolil buď jednu postavu a její příhody, nebo knihu nějak tematicky vyhradil - fantasy (vílí kamarádky) či vesnická realita (zahradník, hasič). Ovšem chápu, že se jedná o sbírku pohádek, jež autor nahodile vymýšlel pro své děti a postavy používal dle své potřeby.
Co bych knize vytkla, jsou určité termíny, které děti nechápou (vlastně ani já ne, protože nejsem muž a ani nemám pole či traktor). Tyto popisné části o tom, jak co funguje a z čeho je postavená mašinka bych klidně vynechala. Na druhou stranu se aspoň všichni vzděláme :).

Pokud tedy hledáte něco jednoduchého, s čím děti před spaním zabavit a nevadí vám různá tematika příběhů, vyzkoušejte Pohádky z tátovy hlavy. Třeba jsou tyto povídky vymyšleny právě pro ty vaše ratolesti.


O autorovi

Stanislav Chromčák se narodil 20. února 1980 na Čeladné a vystudoval Fakultu informačních technologií Vysokého učení technického v Brně. Svou zálibu ve tvořivé činnosti částečně uspokojuje tím, že se živí jako programátor. Kromě psaní počítačových programů v jazycích, jež jsou většině lidí nesrozumitelné, své úvahy a myšlenky vyjadřuje také v češtině. A to buď v blogových příspěvcích na internetu, nebo formou příběhů a pohádek, které napsal pro své děti.
Kromě počítačů a vymýšlení vlastních textů rád čte nebo se pokouší vypěstovat něco na zahrádce. Má rád procházky v přírodě, koupání a sběr lesních plodů různého druhu. S manželkou a třemi dětmi bydlí na Valašsku.



Děkuji autorovi za ebook. 

3 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) O knize slyším prvně a jak koukám, ty čteš hodně knížek v e-podobě že :)
    Neomrzí se to?
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky:). Ja o ni vim z FB Podporujeme české autory. Ano, ctu často ebooky, je to pohodlnější, levnější a s mou novou čtečkou i vyložené potěšení;).

      Vymazat
    2. Tak budu mít tu stejnou jako ty :D Měla jsi prvadu, lepší jsem nenašla a byla to láska na první pohled :D Radikální řešení pro nedostatek místa, pohodlnosti ve vlaku a mnohé další. Těším se jak malá :D
      Katy

      Vymazat