06 listopadu, 2016

Mrazivý oheň


Kanin, kmen obývaný trolly s lidskou podobou, je zrazen svým nejlepším bojovníkem, který bezdůvodně napadne královského kancléře.
Kancléřova dcera, Bryn, je jiná. Tato stopařka na sobě dře více, než ostatní a to s jedinou vizí - získat místo mezi členy královské gardy a pomstít svého otce i krále.

Bryn Avenová mezi Kaniny nikdy tak úplně nezapadala. Díky svým blond vlasům a modrým očím se vždy cítila jako outsider – s nečistou krví neschopná si získat respekt a postavení. Ale je odhodlaná prokázat svou loajalitu království, které miluje. Jejím snem je stát se členkou elitní královské gardy
a nic jí nesmí stát v cestě... ani city, které chová ke svému šéfovi, Ridleymu Dresdenovi. Jakýkoli vztah mezi nimi je naprosto vyloučený, ale Bryn si nemůže pomoct. A začíná mít pocit, že i on k ní něco cítí. Mezitím na království někdo zaútočí – to prověří Bryninu sílu jako nikdy předtím. Konečně má příležitost konfrontovat Konstantina Blacka, zrádce, který se před pěti lety pokusil zavraždit krále. Jen Bryn ho může zastavit, ale riskne vše, jen aby ochránila království, které ji není ochotno přijmout takovou, jaká ve skutečnosti je?


Svět trollů
Svět trollů se skládá z několika kmenů - Skojarové, nejchudší z kmenů s bílou pletí, blond vlasy a modrýma očima vynikající v plavbě a rybolovu. Tryllové, nejbohatší kmen, jehož členové mají světle hnědou pleť i vlasy, se pyšní psychickou silou, jež dokáže ovládat mysl protivníků nebo je dokonce fyzicky napadnout. Omtové, taktéž snědý kmen, který nevyniká v ničem než snad v tvrdohlavosti. Právě jim je přisuzována pověstná trollí hloupost a tvrdohlavost. A nakonec Kaninci, kmen sestavující se z členů s nejtmavší pletí, se silnou vojenskou ochranou a možností splynout s prostředím.

Mladá hloupost
Hlavní hrdinka Bryn nikdy nezapadala mezi Kanince. Její světlá pleť, blond vlasy a nebesky modré oči, podoba, již zdědila po své skojarské matce, byly tvrdou zkouškou především v dospívání mezi ostatními Kaninci s nejtmavším odstínem pleti. Bryn ale nedbá na šikanu a posměch a brzy se vypracovává na úspěšnou stopařku. Při své první akci v Kaninském království se setkává se svým idolem, Konstantinem Blackem, který je v té době nejuznávanějším a nejmladším královským gardistou své doby. Bublina platonické zamilovanosti ovšam praskne, když se Bryn stane svědkem Konstantinova útoku na jejího otce, královského kancléře. Tehdy si slíbí, že na sobě bude pracovat a nedá si pokoj, dokud se nedostane do královské gardy a osobně Konstantina nesprovodí ze světa.

Trollí, vílí a další světy
Autorka vymyslela zajímavý svět, skoro bych řekla něco jako Sarah Maasová vytváří své vílí světy, a obsadila do něj místo víl a dalších krásných stvoření trolly. Bylo pro mě těžké ztotožnit se s její představou trollů, kteří mají vypadat jako my, lidé. Pro mě trollové zkrátka vypadají tak, jak bylo znázorněno ve filmu Harry Potter a tajemná komnata. Každopádně alespoň tím vybočuje z řad víl a princezen. Co je celkem děsuplné, je její vysvětlení, jak kmen Kaninců získává peníze na své výdaje - trollové mají vyměňovat bohatým rodinám své trollí děti za ty pravé, lidské, které poté odloží do kojeneckých ústavů, a následně čekají osmnáct let, než je náhradní rodiče vychovají a založí jim svěřenecké fondy. Následně vyšlou stopaře, kteří mají za úkol přivést trollí dítě zpět do svého světa, ke svým biologickým rodičům i s jeho svěřeneckým fondem. Trochu zvrácené, že?
Autorka taktéž příliž nevyniká v psaní akčních scén, ty se odehrávají na jedné stránce a velice rychle, což já oceňuji, nemám příliš v lásce, když můj hrdina trpí dlouho, ale v některých čtenářích to může vyvolávat pocit odbytosti.

Co se mi na knize líbilo byla čtivost a jednoduchost příběhu. Samozřejmě vznikající láska a napínavý děj, jak to všechno s Konstantinem a Bryn nakonec dopadne. Ono to totiž není tak, jak to napoprvé vypadá a čtenář nedočkavě čte neustále dál, aby se dozvěděl, kde je pravda. I po dočtení však zůstáváme v napětí a díky tomu se těším na další díl!

Knihu doporučuji čtenářům, kteří holdují romantice, fantasy, a úsilí jednotlivce změnit svůj osud a zachránit svůj svět.

Děkuji nakladatelství Cooboo za recenzní eknihu


5 komentářů:

  1. Já zatím tedy četla jenom Dědičku, ačkoliv doma mám i zbývající dva díly. Na Mrazivý oheň jsem se i tak těšila, rozhodně mám v úmyslu si ho časem pořídit a přečíst :D Přijde mi hrozně zajímavé to s těmi trolly, ačkoliv mi taky dělalo celkem problém se s tím nějak sžít xD I tak mě to čtení Dědičky bavilo, autorčin styl psaní se mi líbil a přišel mi dost čtivý (o čemž svědčí i fakt, že jsem Dědičku přečetla během pár hodin na praxi...) - tudíž bych ráda dohnala svoje mezery, dočetla pokračování té Dědičky, abych si mohla pořídit i ten Mrazivý oheň :D

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha vypadá velmi zajímavě. Dobrá inspirace na knihu a hezká recenze.

    OdpovědětVymazat
  3. Na knihu jsem pokukovala v práci, má krásnou obálku ale asi jí číst nebudu, jinak pěkná recence :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ta na mě také čeká jako recenzák, takže se do ni brzy pustím. Tak jsem na to zvědavá :)

    OdpovědětVymazat