20 listopadu, 2016

Fantastická zvířata a kde je najít - filmová recenze

Amerika roku 1926.
Gellert Grindelwald nabírá na síle a moci a terorizuje Velkou Británii.
Američtí kouzelnící si zakládají na svém úplném utajení a odříznutí svého světa před nečary. Trápí je ale zvláštní kouzelnické útoky neznámého útočníka v New Yorku. A do toho všeho se objevuje nesmělý angličan, Mlok Scamander, který s sebou vláčí kufr plný roztomilých, ale i nebezpečných zvířat. Když se nešťastnou shodou náhod tato zvířata dostanou na světlo světa a začnou řádit po městě, musí se Mlok zodpovídat nejen z úniku svých zvířat a odhalení světa kouzel, ale i z nevysvětlitelné, nadpřirozené smrti významného občana NY.

 

Velká Británie / USA, 2016, 133 min

Režie:
David Yates

Předloha:
J. K. Rowling (kniha)

Scénář:
J. K. Rowling

Kamera:
Philippe Rousselot

Hudba:
James Newton Howard

Hrají:
Eddie Redmayne, Dan Fogler, Colin Farrell, Ron Perlman, Katherine Waterston, Alison Sudol, Ezra Miller, Samantha Morton, Jenn Murray, Jon Voight, Gemma Chan, Carmen Ejogo, Christine Marzano, Faith Wood-Blagrove, Lasco Atkins, Paul Bergquist, Jason Redshaw, Mitchell Thornton, Peter Breitmayer, Miroslav Zaruba, Akin Gazi, Attila G. Kerekes, Kornelia Horvath, Lobna Futers, Johnny Depp

Producenti:
J. K. Rowling, David Heyman, Steve Kloves, Lionel Wigram

Střih:
Mark Day

Scénografie:
Stuart Craig, James Hambidge

Kostýmy:
Colleen Atwood

 

→Více 

 

Kufřík plný neobyčejných zvířat
Mlok Scamander se vypravil do New Yorku aby našel jednoho významného chovatele kouzelnických zvířat. Chce u něj zakoupit zvláštní exemplář do své sbírky kouzelných tvorů.
Mlok tato zvířata opečovává - mnoho z nich zachránil před tyrany či jistou smrtí. Všechny své poznatky si zapisuje a doufá, že díky různým druhům zvířat vynalezne medikamenty, jež v budoucnu pomohou tisícům lidí.
Když se ale konečně dostane do New Yorku se svým kufrem plným všech jeho kouzelnických zvířat, stane se něco, s čím nepočítal. Přímo v New Yorské bance mu z kufru unikne hrabák - stvoření podobné krtkovi, který loupí všechno zlato, co vidí. Při jeho chytání se mu do cesty zaplete mudla, nečar Kowalski a Mlok je nucen před ním vyjevit své kouzelnické schopnosti. Kowalski zpanikaří, sebere ze země kufr, a utíká pryč. Všemu přihlíží velmi snaživá bystrozorka Porpentina Goldstein, která si nenechá ujít příležitost chytit Mloka za jeho prohřešky, a přivést jej před prezidentku amerických kouzelníků. Mezitím Kowalski ve svém malém bytě otevírá "svůj" kufřík...


Pentalogie
První díl ze série, jež má nakonec obsahovat pět dílů, oficiálně odstartoval 17. 11. 2016 a sliboval úžasnou podívanou, převážně do světa zvířat. K tomuto poznamenám jen, že i když se film jmenuje Fantastická zvířata a kde je najít, jsou poztrácená zvířata spíše druhotnou záležitostí celého filmu. Ve skutečnosti je tento díl počátkem zrodu moci Gellerta Grindelwalda, který je nejdřív jen zmíněn, ale nakonec se ukáže, že ve filmu vlastně hrála jeho touha po moci hlavní roli.

Sirotci jsou její oblíbenci
Co se týče příběhu, nemám co vytknout. Velmi emotivní, Rowlingová se zkrátka vyžívá v sirotcích a jejich neveselém osudu. Ale filmu zároveň nechyběl ani vtip a určitá důstojnost, nebo velikost, chcete -li, kterou známe již ze série o Harrym Potterovi.
Ten, kdo by čekal, že se jedná o pokračování HP, tak by se zmýlil. Je to naprosto odloučená série, úplně jiný příběh. Jediné, co mají tyto série společné jsou postavy Grindelwalda, Brumbála a svět kouzel.


Úžas a nádhera!
Musím říct, že jsem si film neskutečně užila. Okamžitě po zhlédnutí jsem si přála vidět jej znovu! Poplakali jsme si a dozvěděli něco nového. Má to pěkně vymyšlené, ta Rowlingová. Ona zkrátka pořád umí a má to v sobě! Moc se mi líbily efekty, ty byly oproti HP opravdu velkolepé a zabírali mnoho částí filmu, což mě vůbec nevadilo, já to miluju! Tady je vidět i vývoj filmu z hlediska grafiky, 3D a dalších.
Vyzdvihuji i herecké zastoupení - Eddie Redmayne, Colin Farrell a Johnny Depp jsou mí velcí miláčci, velcí fešáci a prostě umí! 
Také se mi velmi líbil výkon Ezry Millera, kterého můžeme znát například z filmu Ten, kdo stojí v koutě. A samozřejmě i ostatní byli skvělí, velmi uvěřitelní. Dan Fogler mě mnohokrát rozesmál a velmi jsem mu přála šťastný konec.


Fantastická zvířata a kde je najít skutečně doporučuji. Je to sice spíše pohádka, ale pozor, doporučuji film spíše dospělým, neboť se autorka opět nevyhla tématu smrti a násilí.
Věřím, že si film užijete jako já! Už se těším, až bude na DVD.


3 komentáře: