19 září, 2016

Pomsta & rozbřesk

YA romantická fantasy
90% 
Vůně orientu, okázalé království, zlomený král, magie a kletba.
Příběh tisíce a jedné noci ožívá v knize plné odvahy, pomsty, intrik, lásky i nenávisti.

V zemi Chorásán si násilnický kalif Chálid každou noc bere novou dívku, aby ji ráno nechal oběsit na hedvábném provazu. Když se šestnáctiletá Šíva stane jeho obětí, rozhodne se její nejlepší přítelkyně Šeherezáda, že se pomstí, a dobrovolně se stane jeho další ženou. Šeherezáda je nejen rozhodnutá zůstat naživu, ale ukončit hrůzovládu kalifa jednou provždy.

V tomto napínavém převyprávění Tisíce a jedné noci okouzluje Šeherezáda noc za nocí kalifa svými příběhy, a získává tak další dny života. I když ví, že každá noc může být její poslední. Avšak Chálid je jiný, než jakého si ho představovala. Za zrůdou se skrývá ztrápený kluk a Šeherezáda, aniž by chápala, jak je to možné, se do něj zamiluje. Jak jen mohla? Vždyť je to neodpustitelná zrada. V honosném paláci zjistí, že ne vše je takové, jaké se jeví, ale i přes svou lásku je rozhodnutá pomstít svou přítelkyni. Může v tomto světě plném příběhů a tajemství přežít láska? A znamená vůbec něco? 



Pomsta a rozbřesk se točí kolem nemilosrdného krále Chálida, který si namátkově bere za manželky ženy z jeho království a ty při rozbřesku nechává uškrtit. Šeherezáda nebyla vybrána, avšak z vlastního rozhodnutí zaujme místo další královy manželky. Zdrcená žalem totiž naplánovala svou vlastní pomstu na netvorovi, jež zabíjí jednu mladou dívku za druhou a chystá se jej v nestřežené chvíli zabít. Nicméně nejdříve musí krále zaujmout, vydržet více než jeden jediný rozbřesk a najít jeho slabiny. Vcelku nesplnitelný úkol pro obyčejnou šetnáctiletou dívku. Ale Šeherezáda vlastně obyčejná není. Má dar. Dar vyprávět příběhy. A netvora do nich polapí.

Dožiju se zítřejšího zápdu slunce. Jen si nemysli.
Přísahám, že se dožiju tolika západů slunce, kolik bude potřeba.
A pak tě zabiju.
Vlastníma rukama.

Pomsta a rozbřesk je úžasně napsaný román. Promítá se v něm spousta lásky, kousky magie, hodně orientu, a skvěle vykreslené prostředí království, zahrad, měst a pouští. Tato kniha je extrémně čtivá, touto čtivostí, královstvími a královskými postavami bych ji přirovnala k sérii Selekce. Naopak hlavní hrdinka je docela tak arogantní, drzá a bojovná jako Celeana. A stejně jako v téměř každé YA, ani zde nechybí milostný trojúhelník. I vedlejší postavy jsou dobře vykresleny, a dobře odlechčují napjatou atmosféru svými legráckami.

Sto životů za ten, který jsi zahubil.
Jeden život pro každý ranní rozbřesk.
A jestli selžeš jen jediné ráno, připravím tě o tvoje sny.
Připravím tě o tvoje město.
A o ty životy tě připravím tisícinásobně.

Tato kniha je úchvatně tajemná, i když mnoho je naznačeno již v počátku a dá se tak důvod chování postav lehce vyvodit. Příběh je jednoduchý a zároveň zahuštěný napínavým dějem. Na své si přijdou především romantické duše. Magie se dočkáme prozatím jen poskrovnu, ale je tam velký potenciál pro další díly.

Mně se kniha ohromně líbila, přečetla jsem ji za jeden den, opravdu velice čtivá. Akce v ní zatím moc není, ale to nevadí, jedná se o první díl. I tak jsem si rozhodně přišla na své a byla jsem nadšená. Opravdu doporučuji, už kvůli té orientální esenci, kterou příběh obsahuje.

Knihu doporučuji především romantikům, kteří neodmítají lehké protknutí magie.



Měl jsem kdysi tisíc služeb. 
Ale v mé jediné touze znát tebe se rozplynulo všechno ostatní.
- Džaláleddín Rúmí

6 komentářů: