25 září, 2016

Mistr papírových kouzel

YA fantasy
70 % 
Ceony, mladá učnice magie, se horko těžko srovnává se svým nechtěným úkolem naučit se magii papíru.
Nečeká však, že tento úkol bude to nejmenší břemeno, jež ji v blízké době čeká.
Bude čelit mnohem horší výzvě - černé magii.

Ceony Twillová právě absolvovala školu pro nadané kouzelníky. Těšila se, že bude pokračovat ve studiu magie zaměřené na kouzlení s kovy. Místo toho ji ale poslali k mistrovi papírové magie. Ceony je zdrcená, protože toto rozhodnutí nelze nijak zvrátit a ona bude s magií papíru spojená už navždy.
Postupem času ale zjišťuje, že papírová kouzla jsou krásnější, než si kdy dokázala představit. Jsou krásná, a jsou také nebezpečná.
Když do domu jejího mistra Emeryho Thanea vpadne mocná kouzelnice a vytrhne mu srdce z hrudi, dívka neváhá a vydává se na neuvěřitelnou cestu za jeho záchranou. Aby mu pomohla, musí vstoupit do komor kouzelníkova stále bijícího srdce a odhalit zákoutí jeho duše…


Mistr a učeň
To, co je psáno v anotaci, je vlastně celým dějem této knihy. Mladá učnice Ceony, studující na magické škole je donucena zvolit si ke studiu obor přehýbačství, protože mágů věnujícím se umění papíru ubývá. Dostane se tak do domu svého budoucího učitele, charismatického třicátníka mistra Thanea, jež se jí snaží zasvětit do tajů přehýbačství. Jejich poklidné dny rozvíří nenadálý útok, když do domu vtrhne nelítostná Lira, mág ovládající krvepoutačství ála černou magii, a vyrve z mistra Thanea jeho srdce. Jedná se však o svět magie a tak mistr Thane neumírá tak, jak by zemřel obyčejný člověk (totiž okamžitě), ale díky Ceoninému umu mnohem pomaleji. Ceony se musí rychle rozhodnout - zůstat v bezpečí a sledovat pomalé umírání jejího učitele nebo bojovat s Lirou a její černou magií.

Projdi mým srdcem...
Hlavní hrdinka v příběhu musí doslova vstoupit do srdce svého mistra, projít jím a sledovat tak jeho minulost, naděje, pochyby i temné stránky. Tato scéna v knize je velmi podobná tomu, jak Harry Potter vpadl po hlavě do myslánky, a tím i do mysli Albuse Brumbála. Autorka si zvolila bizardní způsob, jak hrdinku seznámit s životem jejího mistra a zachránit tak nejen jeho, ale i sebe.

Využití magie
Velice zvláštní a samozřejmě i originální je nápad autorky na využití magie prostřednictvím materiálů. Magie skrze světlo, plast, gumu, papír, kov a další je poměrně neobvyklá volba a zatím mi zůstává skryto, k čemu je taková magie vlastně užitečná. Je pravdou, že se děj odehrává v první polovině 20. století, kdy se používal více telegraf a svíčky, ale dnes by nás asi obyčejné svítící světlo v úžas neuvrhlo, stejně jako zbraně. Příběh je nejvíce věnován papíru a zde se dají najít spíše krásy estetické, ale i tak zajímavé, jako je živý papírový pes nebo komorník, schopný běžných úkonů. Doufám, že se autorka v dalších dílech více rozepíše a objasní mi tak tu pravou magii hodnou obdivu a touhy.

Krátký začátek, rychlý zvrat
Příběh je velice čtivý, je psán jednoduše, spíše popisně, ale má dle mého názoru dost zkrácený začátek. Dokázala bych si představit více zajímavých momentů při učení Ceony mistrem Thanem a také bych uvítala více prohloubit jejich vzájemné symptie, třebas i přátelství, než se tak obětavě vrhne na jeho záchranu. Ovšem zase na druhou stranu autorka příběh nevystavila zdlouhavému začátku a hned čtenáře "vhodila" do mnohem atraktivnějších scén. 

Kniha se čte v podstatě sama a tak ji vřele doporučuji mladším čtenářům zahrávajícím si s žánrem fantasy.

Děkuji nakladatelství Fragment za eknihu.
www.fragment.cz

4 komentáře: