03 července, 2016

Uvnitř mé hlavy - Co když jsem si tě vymyslela?

70%

Debutový román o dívce trpící paranoidní schizofrenií je zajímavým vhledem do pokroucené duše mladé dívky, již život zrovna dvakrát nešetří. Realita je pro obyčejné lidi naprosto běžná věc, avšak pro člověka, jehož sužují halucinace, je vytouženým snem. A co teprve, když se takový člověk zamiluje? Co když objekt jeho lásky je jen výplodem jeho choré mysli?


Alex je divná; alespoň tak ji vnímá její okolí. Přitom má jen vlasy červené jako kečup a fascinují ji živí humři v nádrži supermarketu, trpí paranoiou, že ji pronásledují komunisti nebo že jí někdo otrávil jídlo. Trpí totiž schizofrenií a plete si vlastní halucinace s realitou. Někdy jde obojí od sebe jen těžko rozlišit, jedinou její jistotou je mladší sestra Charlie a Kouzelná osmička, dětská hračka, se kterou se často radí. Pro jistotu má u sebe Alex taky fotoaparát a v případě nouze si věci a lidi fotí, aby měla jistotu, že nejsou jen jejím přeludem. Za přelud považuje nejdřív i Milese, nejdrsnějšího týpka ze školy. Nevymyslela si ho náhodou? Proč by zrovna on měl mít o její společnost zájem?

Hlasy v hlavě
Hlavní hrdinka Alex je milá, uzavřená dívka s výraznými rusými vlasy. S pomocí rodiny skrývá velké tajemství - svou nemoc, paranoidní schizofrenii, jež jí znemožňuje vidět věci takové, jaké skutečně jsou. Projevem její nemoci jsou totiž halucinace všeho druhu, přes vizuální až po nabádající hlasy v hlavě. Přesto by chtěla žít normálním, běžným životem v kolektivu stejně starých lidí a proto jí rodiče umožní navštěvovat střední školu. A právě tam se Alexin život zcela změní. Nová škola přinese i nové začátky a nové přátele i nepřátele. Jak se Alex vyrovná s drsnou šikanou, posměšky a navrch svými halucinacemi? Vybojuje si své místo v kolektivu? A jak zareaguje na své city k záhadnému, zlostnému Milesovi, který ji nechce nechat na pokoji? Střední školou se plíží smrt ...

Léky občas pomáhaly. Poznala jsem, že působí, když svět přestal být tak barevný a zajímavý.
Třeba když jsem dokázala říct, že humři v nádrži nejsou zářivě červení. Nebo když jsem si uvědomila, že hledat v jídle sledovací zařízení je nesmysl (ale stejně jsem to dělala, abych utišila hryzání paranoie v zátylku). Taky jsem věděla, že léky působí, když jsem si na nic nemohla pořádně vzpomenout, cítila se, jako bych nespala celé dny,
a pokoušela se obout si boty špičkami dozadu.

Autorka do svého debutového románu zapracovala nejen milostnou linku, ale i detektivní prvky a hororové detaily, které knihu posunují z roviny románu do thrilleru. Avšak nejvíce oku a mysli čtenáře bude lahodit právě vznikající láska a přátelství, zajímavý pohled do života schizofrenika, než podivné tajnosti střední školy. Uvnitř mé hlavy je velice čtivá kniha, ozvláštněna kratšími kapitolami, které jsou mnohdy pouze jednostránkové a vytváří tak zdání, že děj knihy ubíhá rychleji. Do jaké míry autorka pracovala se skutečnými informacemi, bohužel není známo, avšak každý jedinec je originál, individualita a tudíž nelze projevy té které nemoci předem škatulkovat.

Společnost
Uvnitř mé hlavy pojednává především o boji nemocné dívky se světem, se svým vnitřním já. Nastiňuje problematiku společnosti přijmout "jiného, zvláštního" jedince mezi sebe a zároveň varuje před nebezpečnou neinformovaností lidí, kteří mají hluboko v sobě zakořeněny předsudky a zbytečně hloupé, nereálné představy o lidech, jež nejsou stejní jako běžná populace.

Uvnitř mé hlavy má své nedostatky v "gradaci", tím myslím v dramatických a akčních chvilkách, které autorka ještě neumí zpracovat tak, aby byly pro čtenáře skutečně vzrušujícími, avšak i přesto je příběh zajímavý a rozhodně nenudí. Doporučuji jej všem, které zajímá téma schizofrenie, baví je školní prostředí a školní lásky, nebo rádi společně s hrdiny rozplétají tajemné záhady.

Knihu doporučuji zakoupit v Knihách Dobrovský

http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-kategorie-divci-romany-2681.html


- - - - - - - - - - - - - - - -
Definice z  Vitalion, kde si můžete pročíst projevy a příznaky schizofrenie

Nejčastější formou schizofrenní psychózy je paranoidní schizofrenie. Ta se projevuje zejména sluchovými, zrakovými, tělesnými, čichovými a chuťovými halucinacemi. Tyto bludy se mohou vlivem stresových situací ještě více stupňovat a mohou nabývat intrapsychického rázu, kdy si nemocný myslí, že mu jsou kradeny myšlenky anebo naopak, že mu jsou vkládány cizí myšlenky. U pacienta může být zpozorováno agresivní chování.

17 komentářů:

  1. Kniha se mi líbí. Obálka je nádherná a děj vypadá velice zajímavě. Mám ráda, když se autoři pouští i do takových to témat :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  2. Mám moc ráda tyhle "obyčejné" příběhy, kde hlavní postava trpí psychickou nemocí. Určitě se chystám i na Uvnitř mé hlavy.:)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu jsem zrovna dostala na recenzi, zatím jsem na padesáté straně a kniha se mi moc líbí :) Doufejme, že mě nezklame, protože jsem se na knihu hrozně moc těšila. Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja myslim, ze ne, i kdyz si autorka mohla odpustit tu cast s reditelem.

      Vymazat
  4. Zní to vážně zajímavě! :) doufám, ze se k ní někdy dostanu.

    OdpovědětVymazat
  5. Uvnitř mé hlavy automaticky zaujme obálkou, která je vskutku originální, takovou jsem dlouho neviděla :) I anotace umí navnadit, páč s komunisty jsem vážně nepočítala =D Číst z pohledu "postižené" dospívající slečny musí být velice zajímavé, protože většinou žijeme životy výjimečných postav nebo lidí, kteří pouze hledají lásku atd. Autorka musí být velice odvážná, protože na svůj debut se snaží zpracovat hodně těžkou postavu :) O knihu mám zájem, snad ji stihnu do konce léta přečíst, měj se hezky a jako vždy, moc hezká recenze! :)
    Nia
    http://bookeers.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to tezke. Nevim, jestli autorka pracovala se skutecnym clovekem s touto nemoci, nebo si to jen vymyslela.

      Vymazat
    2. Kdyby pracovala se skutečným člověkem, určitě to zvedne hodnocení - když se pracuje s pravdou (a někdy to je fakt těžké), čtenáři nebo kdokoliv jiný to ocení :)

      Vymazat
  6. Námět je hrozně zajímavý, uvažuju, že se do knihy pustím :)

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělá recenze! :)
    Kniha by mi měla co nejdříve dorazit, takže jsem na ni mega zvědavá :)

    OdpovědětVymazat