20 července, 2016

Dvůr trnů a růží

90 %
Nestárnoucí klasika Kráska a zvíře ožívá v novém podání úspěšné autorky Sarah J. Maas, jež se proslavila strhující fantasy sérií Skleněný trůn. Zjistěte, jak nádherný a kouzelný svět pro své čtenáře opět vyčarovala, za pomocí tajemných světů, magie a nadpozemsky krásných nesmrtelných bytostí.

Úžasný a mrazivý příběh na motivy příběhu Krásky a Zvířete. Když devatenáctiletá lovkyně Feyre zabije v lese vlka, odvleče ji podivný tvor do svého doupěte, které se ukáže být jiným světem. Tam zjišťuje, že únosce není zvíře, ale Tamlin – jedna z nesmrtelných bytostí, které kdysi vládly světu. Nenávist se postupně mění v lásku a Feyre musí přijít na způsob, jak zachránit tajuplný svět i svého únosce.

Kráska a zvíře je starofrancouzskou pohádkou, již poprvé zaznamenala v 18. století Jeanne-Marie Leprince de Beaumont. Od jejího prvního zápisu vzniklo mnoho, mnoho různých variant jejího zpracování - od příběhů v knihách přes divadelní prkna až po filmové a seriálové ztvárnění. Kráska a zvíře je zkrátka úchvatným příběhem o lásce, jež překoná odlišnosti dvou lidí a nakonec změní jejich životy. Promítá se v ní nejen láska k druhému, ale i k rodině. Setkáme se v ní ve velké míře se sebeobětováním. A nakonec jsou ti, jež si to zasluhují, odměněni a viníci jsou potrestáni. Komu by se takový svět nelíbil?
Za několik století od původní interpretace tohoto příběhu spatřili diváci či čtenáři již mnoho podob s různými změnami a zásahy do příběhu. Povětšinou obyčejnými, ale někdy i mýtickými, jež děj obohacují až o skoro hororové prvky.

Vítejte u nového ztvárnění Krásky a zvířete v podání Sarah J. Maasové.

Země lidí a víl
Před pět seti lety světu vládly vznešené víly, které byly známé svou arogancí, krutostí a chtíčem ovládat. Lidé byli v jejich područí, a jelikož nevládli žádnými magickými schopnostmi, byli nuceni snášet ponižování a pocit bezmoci. Mnoho z nich bylo v otroctví. Avšak jak se to jednoho dne musí stát v každé zemi, i zde se našli tací, kteří začali vzdorovat a nakonec se lidstvo postavilo vílám a jejich krutému zacházení. Proti magické síle, kterou víly vládli, však neměli velkou šanci na úspěch. Když ale víly i lidé viděli, co všechno v bojích napáchali, sjednali mezi sebou mír. Víly odešly do severní části země a lidé se uchýlili do jižní. Mezi těmito póly byla vyčarována magická zeď, jíž nemůže projít ani člověk, ani nelidská bytost.
Pět set let je však velmi dlouhá doba na to, aby národ víl změnil své rozhodnutí. Jižními lesy se potulují nadpozemsky velcí tvorové - někdy v podobě medvědů, jindy v podobě vlků. Vesničané mají strach - co když to nejsou jen přerostlá zvířata?
A tak možná brzy, velice brzy bude lidstvo opět čelit temnotě a nestvůrám, jež ji provázejí.

Krajem se ve velkém počtu potulovali obří vlci. Nemluvě o zvěstech o podivných lidech, které v okolí zahlédli. Vysokých, tajemných a nebezpečných. (...) potulní obchodníci někdy přinášeli příběhy o vzdálených městech v pohraničí, z nichž zbyly jen třísky, kosti a popel.

Nelidské bytosti
Sarah J. Maas do příběhu zakomponovala magii, víly a bytosti ze stínů. Ti, jež už dostatečně znají sérii Skleněný trůn si jistě dokáží představit, jak autorka s příběhem naložila. V Dvoru trnů a růží čtenáři mohou nalézt i mapku celého světa z příběhu a tak si usnadnit představu o zemi, kterou autorka vytvořila. Příběh sám o sobě příliš nedodržuje postupy, jež známe z pohádky Kráska a zvíře, spíše se jen tak lehce dotýká některých bodů, jež byly pro příběh klíčové. Dvůr trnů a růží je velice drsný, lidé žijí v chudobě a nedostatku, zatímco víly v blahobytu a pozlátku. Hlavní hrdinka této knihy je spíše uzavřená a pasivní, avšak jí nechybí síla a schopnost vykonat to, co musí, aby přežila nejen ona, ale i její rodina. Dokáže obětovat svůj život ve prospěch těch, jež to potřebují, což bude čtenářům neustále dokazovat od začátku až do konce. Autorka dala prostor i některým vedlejším postavám, jež i v tom málu, které jim bylo určeno, dokázaly odkrýt svůj charakter a snad i posunout děj do jiných rovin.

Tajemnost
Tento příběh se vyznačuje především heslem ,,Nic není takové, jaké se zdá být". Čtenářům je zpočátku předložen určitý scénář, ale v průběhu děje si začíná uvědomovat, že je v něm cosi špatně. Čtenář tak může hádat, jaký háček v tom bude, avšak s největší pravděpodobností tomu pomyslnému háčku nepřijde na kloub a bude si muset počkat na odtajnění, které na něj čeká až v poslední části příběhu. Do té doby si může užívat příjemného pátrání po klíčích k odtajnění celého toho záhadného světa společně s hlavní hrdinkou a propadat lásce a vzrušení z nového, jež Dvůr trnů a růží nabízí.

Krev a války
Dvůr trnů a růží je obdivuhodně napsaným dílem, který nezklame žádného fanouška fantasy a pohádkových příběhů. Provází jej surovost, krev a boj společně s nebezpečnou magií tak, jak jsme už od autorky zvyklí. Zajisté toto dílo není pohádkou pro děti. Naopak, je důkazem, že i z milostného příběhu, jež hltaly lidé několik století lze udělat téměř hororovou fantasy sérii v podání magických a temných bytostí. 

A to já zase můžu!

Děkuji nakladatelství Cooboo za ebook!
http://www.cooboo.cz/





14 komentářů:

  1. Super! Hned jak vyjde, tak musí být moje!!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Urcite! Mne se libila hodne. Taky si ji koupim do sbirky:))

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, že bych se pustila do fantasy? :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze! :)
    Knihu mám na 100% v plánu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zatim nevim, jestli do toho pujdu. V jakem pomeru je pribeh a romantika? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se scen tyka, tak chvilkove. Spis jde o boj za lasku. A boj myslim fakt boj.

      Vymazat
  5. Tak jo, přesvědčila jsi mě :D Tu potřebuju :D

    OdpovědětVymazat
  6. Vážně hodně mě láká, pravděpodobně jak se znám stejně nakonec neodolám a pořídím si ji. Jen jsem zvědavá kdy se dostanu k jejímu přečtení :D

    OdpovědětVymazat
  7. Chtěla bych se do ní pustit, jen v originále :)

    OdpovědětVymazat