24 července, 2016

Bábovky



 100%
Mladá česká autorka Radka Třeštíková napsala příběh, jež uchvátil ženy napříč Českou republikou. Ještě aby ne. Kniha zabývající se životními osudy dvanácti žen, jejichž životy se navzájem proplétají, aniž by o tom věděly, je působivým námětem k zamyšlení.


Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu. Napadlo vás někdy, co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má sestra manželky tak špatný vztah se svojí dcerou? Jak se vlastně cítí ta patnáctiletá holka, na kterou si rodiče nikdy neudělají čas? A kam se vlastně poděly ty peníze? Kdo je vzal, kdo je ztratil, kdo je utratil, kdo je našel a kdo je bude muset vrátit? Nechte se strhnout upřímnou zpovědí hlavních hrdinek, kde nechybí ironie, humor, bolest, napětí, nenávist ani láska. Kde se emotivní příběhy vzájemně prolínají, jeden vede ke druhému, k celé řadě zajímavých rozuzlení a potom nerušeně pokračují dál, někdy šťastně, někdy ne, takový už je život.

Tvrdá realita obyčejných žen
V knize Bábovky se čtenáři setkají s nevěrou, neplánovaným těhotenstvím, kriminalitou, sexuální delikvencí, promiskuitou, homosexualitou, osamělostí, nemocí, smrtí, tragédiemi a spoustou zlomených srdcí. Bábovky nejsou příběhem o štěstí, nic není lakováno na růžovo, ale naopak poskytují čtenářům skutečné příběhy z každodenní reality, kterou prochází běžné ženy, běžné páry, běžné rodiny. Nabízí vhled do životů mladých i starších žen, od puberty po důchodový věk a ukazuje, jaký život tyto ženy dnes a denně žijí.
Příběh Bábovek se v podstatě zaměřuje na tužby a hříchy hlavních hrdinek, jež občas bývají naplněny ne právě vhodným způsobem, avšak jak se říká - hřešit je lidské.

Patrik za mnou přijde do koupelny, je v trenýrkách a v bílém tričku s dlouhými rukávy, co nosí místo pyžama, protože nesnáší, když má při spaní holé paže, a dlouhé kalhoty ho pod dekou obtěžují. (...) soustředěně přitom sleduje, jak se sprchuju, a když se zeptám, proč na mě tak zírá, tak vyplivne zbytek pasty zbarvené krví do umyvadla a požádá mě, jestli bych se nemohla oholit tam dole, že má na mě dneska chuť, přitom to vůbec nezní tak, že by na mě skutečně chuť měl, spíš mám pocit, že spolu spíme jen z povinnosti, jednou za měsíc si to v rychlosti odbydem, abychom si vzájemně nalhali, že v našem vztahu je dál všechno v naprostém pořádku.

Klubko osudů
Bábovky jsou řazeny do dvanácti kapitol, z nichž se každá věnuje jedné ženě. S jejich osudy se ale čtenáři zároveň setkávají i v dalších kapitolách, jakožto s vedlejšími postavami a mohou si tak dokreslit jejich další životní stezky. Příběhy hlavních hrdinek jsou neuvěřitelně propletené, občas je až těžké se zorientovat, jak v postavách, tak v ubíhajícím čase. Také díky tomuto způsobu psaní se kniha stala dominantní mezi českou ženskou beletrií.



Skutečné ženy
Hlavní hrdinky byly zvoleny velice trefně, každá z nich čtenářům ukáže kousek ze svého života, bez tajností, bez cenzury, zkrátka tak, jak jej skutečně žijí. Společně s nimi budou čtenáři spílat křivdám, jechž se na nich život dopustil a oplakávat jejich ztráty. Nakonec se s nimi ale budou muset rozloučit, aniž by se dočkali všech odpovědí na své otázky, neboť jejich životy běží dál a ani touto knihou se nenechají limitovat.


Inspirace
Kniha se mi velice líbila, přečetla jsem ji během dvou dní a moc jsem se ráno těšila, až si ji budu zase moct číst. Je zároveň složitá i jednoduchá. Velice mi stylem, jakým byla napsána, připomněla Petru Soukupovou a její knihu Pod sněhem, která se též nese v nekončících souvětích, sleduje osudy tří sester a má otevřené konce. Kniha působí opravdu skutečným dojmem a věřím, že autorka nemusela chodit pro inspiraci daleko.
Bábovky bych doporučila především ženám, které si rády přečtou knihu o vlastním životě. Nebo o životě sousedky od vedle.


Nejpříjemnější cenu si pohodlně vyberete přes srovname.cz
https://www.srovname.cz/radka-trestikova-babovky/srovnani-cen/k.3581796

7 komentářů:

  1. Já pořád váhám zda do ní jít :D Já nějak nemusím český autory, nevím proč. Ale tohle mi hodně připomína Deset žen od Marcelly Serrano a ta se mi právě líbila. Tak možná ty Bábovky vezmu pak na milost :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To obvykle češi nemají rádi - český autory. Mně se dost líbila, ale tady opravdu záleží, zda tě zajímá číst o životech žen ve středních letech apod. Mě jo:D

      Vymazat
    2. Za chvilku budu taky ve středním věku :D Bych se měla něco dozvědět :D

      Vymazat
  2. Mám ráda Soukupovou, takže hádám, že i Bábovky by se mi mohly líbit :) Rozhodně se na ně chystám - nebo alespoň na jinou knihu od Třeštíkové. Super recenze a ta fotka proti nebi je hrozně hezká, už jsem na ni koukala na Instagramu,

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku mám doma koupenou a moc se na ní těším :)

    OdpovědětVymazat