19 června, 2016

Wishlist červenec


Se šestatřicetiletou Hope se život zrovna nemazlil: nedávno jí zemřela matka, manžel ji opustil kvůli dvaadvacetileté blondýnce, její účet zeje prázdnotou a ona se ze všech sil snaží vychovávat dospívající dceru a zároveň udržet krachující pekárnu. Přitom jejich rodinné recepty na skořicovo-mandlové sušenky, borůvkové muffiny nebo citronovo-hroznový cheesecake jsou vyhlášené po celém kraji. Hopina milovaná babička Rose ztrácí paměť kvůli Alzheimerově chorobě. Uvědomuje si, že pokud neřekne Hope pravdu o své minulosti teď, nevyjde najevo už nikdy. Poodhalí tedy Hope tajemství o svých francouzských kořenech, předá jí seznam jmen svých blízkých a vyšle ji do Paříže, aby se pokusila vypátrat sedmdesát let starou záhadu. Hope v Paříži postupně dává dohromady skládačku o své rodinné historii a s překvapením zjišťuje, že na dobré konce není nikdy pozdě, dokonce ani po sedmdesáti letech: stačí jen trocha odvahy, víry a neutuchající naděje…

odkaz 




Obyčejný devítiletý kluk? To tedy Milorozhodně není. Je kromobyčejný. Čím to, že vidí mnohem víc než jeho vrstevníci? Mnohem víc než jeho rodiče? Milo trpí vzácnou oční vadou, kvůli níž sice postupně slepne, ale současně také vidí věci, kterých si ostatní vůbec nevšimnou. Vidět víc ho učí prababička, na kterou se po odchodu otce upne a která pro změnu nemluví. Ta jednou zrána podpálí kuchyň a za trest se stěhuje do domova důchodců. Milo si při svých návštěvách začne všímat jistých podivností. Spolu s kuchařem Tripim a svým prasátkem Hamletem, které mu tatínek zanechal doma namísto sebe, se pouští do pátrání, jehož cílem je odhalit tajemství domova důchodců a usvědčit zlotřilou sestru Thornhillovou! Tento na první pohled bláznivý debut britské autorky je mnohem víc než jen příběh o malém klukovi. Je to příběh o rodině – o té, do které jsme se narodili, a o té, kterou tvoříme –, je to příběh o světě a o lásce, o toleranci a předsudcích, o ochotě poslouchat a slyšet, vidět, všímat si a chápat. Milo nám svým neposkvrněným a upřímným pohledem na svět ukazuje vše, co my přes svou narůstající zaslepenost vidět nemůžeme.

odkaz


Další ze série úspěšných knih přináší opět příběhy plné inspirace, lásky a pochopení, i když to ve vztahu matky a dcery není vždy lehké.

odkaz


Život se může změnit ve vteřině ...
Každý zažívá zklamání a ztráty. Patří to k životu a brzy se naučíme vážit si těch několika málo vzácných okamžiků, co jsme prožili předtím, než jsme o všechno přišli. Možnost, že něco ztratím ještě před tím, než mi to patřilo, jsem si nikdy neuměl ani představit. Pohled na to, jak vám něco uniká dřív, než jste to drželi v ruce, stačí člověka zlomit. Ale taky mi to poskytlo příležitost vykoupit se, získat v jejích očích cenu pro případ, že by naše chvíle nakonec přece jen přišla…
Všimla jsem si ho na semaforech. Seděl v autě ve vedlejším jízdním pruhu. Když se naše pohledy setkaly, věděli jsme, že ten naproti je ten pravý. Už nikdy nebudu jako dřív. Bylo mi jasné, že to je ON, kterého budu milovat celý život. Byl to mžik, ve zlomku vteřiny jsme se zamilovali a začal náš společný život a ve zlomku vteřiny všechno skončilo ...


odkaz 


Alex je "divná", alespoň tak ji vnímá její okolí. Přitom má jen vlasy červené jako kečup a fascinují ji živí humři v nádrži supermarketu, trpí paranoiou, že ji pronásledují komunisti nebo že jí někdo otrávil jídlo. Trpí totiž schizofrenií a plete si vlastní halucinace s realitou. Někdy jde obojí od sebe jen těžko rozlišit, jedinou její jistotou je mladší sestra Charlie a Kouzelná osmička, dětská hračka, se kterou se často radí. Pro jistotu má u sebe Alex taky fotoaparát a v případě nouze si věci a lidi fotí, aby měla jistotu, že nejsou jen jejím přeludem. Za přelud považuje nejdřív i Milese, nejdrsnějšího týpka ze školy. Nevymyslela si ho náhodou?
Proč by zrovna on měl mít o jejií společnost zájem?


odkaz 



Zrcadlo, zrcadlo, kdo je nejmocnější?

Po matčině smrti se život korunní princezny Lorelei dramaticky změní. V zájmu posílení odvěkého spojenectví její rodné Havraní říše a sousedního Morkantu se Loreleiin otec znovu ožení, a sice se sestrou zesnulé královny, Irinou.
Zpočátku se zdá, že je všechno v nejlepším pořádku: panovník Havraní říše i jeho dvě děti jsou konečně šťastní. Irina však pomocí temné magie postupně ovládne celý zámek včetně krále, jenž se stává pouhou loutkou, závislou na vůli své manželky...
Lorelei ví, že proti Irině může bojovat jen jedinými zbraněmi – a to kouzly, která budou mocnější než královnina. Musí však být rychlejší, důvtipnější a silnější než Irina a v boji o trůn Havraní říše a záchranu lidu svého království je ochotná obětovat i to nejcennější – svůj vlastní život.

odkaz 

10 komentářů:

  1. Většinu znám, ale ani jednu jsem nečetla a po pravdě se na ně ani nechystám. Každopádně Stínová královna je pro mě novinka a nevypadá vůbec špatně :) Po té se poohlédnu.

    OdpovědětVymazat
  2. Stínová královna vyjde v preklade? Ejha, to je super. Asi som posledné týždne spala, keď som si to vôbec nevšimla.

    OdpovědětVymazat
  3. Stínová královna je můj must-have :3
    Stejně tak i Uvnitř mé hlavy :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jak to vidí Milo jsem pořídila v LK, ale zatím čeká na přečtení :)

    OdpovědětVymazat