12 června, 2016

P. S. Stále Tě miluju


90%
Pokud jste si oblíbili roztomilý, rodinný, láskyplný příběh Lary Jean a její milostný život v knize Všem klukům, které jsem milovala, určitě neváhejte a přečtěte si i P. S. Stále Tě miluju, kde se dozvíte, jak to všechno bylo dál.

Pozor! Obsahuje spoilery k prvnímu dílu.

Lara Jean nečekala, že se doopravdy zamiluje do Petera. Vždyť jen předstírali, že spolu chodí. Ale v jednu chvíli oba předstírat přestali a najednou je Lara Jean zmatenější než kdy dřív a neví co dělat. A pak se do jejího života vrátí jeden kluk, co se jí dříve líbil, a spolu s ním i pocity, které k němu cítila.
Je možné, aby byla holka zamilovaná do dvou kluků najednou? Půvabné pokračování knihy Všem klukům, které jsem milovala ukazuje, že láska není nikdy jednoduchá, ale že možná to ji činí tak úžasnou.

Vracíme se do života Lary Jean a jejích milostných pletek. V knize Všem klukům, které jsem milovala se Lara Jean díky své mladší sestře Kitty dostane do trablů, když ta rozešle její tajné, schované milostné dopisy těm, kterým byly původně adresovány. Lara Jean se tak řízením osudu dostane do rukou třídního krasavce Petera, se kterým brzy tvoří pár "na oko", aby vyprovokovali jeho přítelkyni Gen. To, co je zpočátku předstírané však brzy přeroste v cosi skutečného a Lara Jean musí jednat. Bude dál bojovat za vztah s krásným a oblíbeným Peterem nebo odpoví na dopis své dávno ztracené lásky, která si ji brzy najde?

Kniha P. S. Stále Tě miluju je extrémně čtivá, příjemně oddechová a plná lásky. Nejen té středoškolské ale i rodinné. V knize se opět hodně peče (především čokoládové dorty) a sestry Songovky již kují pikle, jak svého osamnělého tatínka dostat do "chomoutu". V příběhu se objevují i nádherné korejské tradice, které ukazují především úctu ke stáří a důležitost rodiny.

V korejské kultuře je zvykem se na Nový rok poklonit starším a popřát jim do nového roku štěstí. Na oplátku za to dostanete peníze. Vždycky se jde od nejstaršího k nejmladšímu, takže jako první a nejstarší si na gauč sedá babička a nejdřív se jí uklánějí teta Carrie a strejda Victor, potom taťka a pak postupně všichni až po Kitty, která je nemladší. Když je taťka na řadě, aby si sedl a ostatní se mu uklonili, má vedle sebe na pohovce prázdný polštář. Ten je tam každý Nový rok od doby, co umřela mamka. Vždycky mě bolí u srdce, když vidím, jak tam sedí jen tak sám, statečně se usmívá a rozdává desetidolarové bankovky. (...) Když jsem na řadě, abych se poklonila, kleknu si s rukama složenýma před čelem a v duchu si přísahám, že příští rok už táta na tom gauči sám sedět nebude.

Ústředním motivem knihy není pouze klasický milostný trojúhelník, ale také hledání sama sebe, objevování starých chyb, které ožívají z minulosti, první milostné zážitky a také detailnější pohled na životy vedlejších postav.

Autorka příběh rozdělila do velice krátkých kapitol, některé mají pouze stránku a půl, některé o malinko více a díky tomu se kniha rychle čte a dodává čtenářům jakýsi pocit, jakoby snad četli spíše deník než knihu. Jenny Han do knihy, ač na okraji a jako "doplněk", přidává spoustu maličkostí, které dávají knize rodinný ráz. Hlavní hrdinku stvořila takovou, jaká je nejspíš většina šetnáctiletých - naivní, zranitelnou, melancholickou, ale snad díky korejskému původu hrdinky přidala také cosi z houževnatosti a uzavřenosti, jež je pro tento národ význačná.

Knihu P. S. Stále Tě miluju jsem si oblíbila stejně, jako první díl. Baví mě, jak rychle děj ubíhá a že je dostatečně akční a tak se čtenáři nenudí. P. S. Stále Tě miluju doporučuji všem, kdo si zamilovali příběh Lary Jean a holek Songovek už v prvním díle, tak jako já.

Knihu doporučuji zakoupit v Knihách Dobrovský
 (mimochodem teď si v Knihách Dobrovský můžete vyřídit věrnostní kartu a sbírat body, které později směníte na poukazy k nákupu! Platí i na eshop.)

http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-kategorie-divci-romany-2681.html

Nebo přímo na stránkách Cooboo či Albatrosmedia.

11 komentářů:

  1. Tuhle knihu jsem nečetla, ale moc se mi líbí úryvek, který jsi vložila do článku.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku jsem četla už kdysi v angličtině a hrozně se mi líbila. A děkuji za informaci s věrnostní kartou, jinak bych to asi ani nezaregistrovala :D
    Double Infinity by Ella

    OdpovědětVymazat
  3. Zvláštní, přestože mě první díl zase tolik nezaujal (asi jsem divná nebo co :D) druhý díl se někdy chystám přečíst, protože mě zajímá, jak to dopadne :)

    OdpovědětVymazat
  4. Bezva recenze, Adris :) Knížka by mi taky měla brzy přijít, a po tvé recenzi se na ni těším o to víc! :)

    OdpovědětVymazat
  5. 1.díl byl super tenhle jsem nečetla, ale chtěla bych

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dejte ji sanci. Pro me byla jeste lepsi:) *tym john"

      Vymazat
    2. Dejte ji sanci. Pro me byla jeste lepsi:) *tym john"

      Vymazat