25 června, 2016

Dcera

90%

Upozornění: V recenzi se vyskytují informace z předchozích dílů.


Princezna Eadlyn od malička stále dokola poslouchala vyprávění o tom, jak se potkali její rodiče. Ona ovšem ani náhodou netouží opakovat jejich romantický příběh! O svém životě však nerozhoduje sama. Její protesty jsou naprosto zbytečné, i ona si musí manžela vybrat v Selekci.

Selekce pro rozptýlení
Princezna Eadlyn je prvorozenou královskou dcerou krále Maxona a královny Americy. Odmala žije v blahobytu, jež jí umožňuje status princezny. Nezahálí však, a hrdě plní své úkoly princezny, které někdy mohou  trvat i celé hodiny, celé noci. Eadlyn se chce stát silnou ženou, takovou, kterou budou poddaní milovat, ale zároveň ji budou respektovat. Je nezávislá a silná, nedává najevo emoce, zvláště pak ne strach.
Jednoho dne však za Eadlyn přijdou rodiče, kteří jí zdrceně oznámí, že i přes veškeré jejich snahy, jako bylo zrušení kast a nastolení rovnocennosti mezi poddanými, se ti proti královské rodině bouří a nastávají nepokoje. Navrhnou tedy, že by Ileji prospělo nějaké roptýlení. něco vzrušujícího a dojemného, něco, co tu už dlouho nebylo ...
A tak se Eadlyn podřizuje vůli svých rodičů a zahajuje Selekci. Nevěří, že by mohla poznat pravou lásku a vlastně o to ani nestojí - je přece krásná, nezávislá a silná žena, bude skvělou královnou i bez manžela. Z tohoto důvodu všechno, co před kamerami v rámci Selekce dělá, je "jen na oko", pro radost publika. Co se ale stane, pokud její úmysly veřejnost prokoukne? A co si o ní pomyslí muži, jež skutečně přišli bojovat o její srdce?

 Nedokázala jsem si představit ani to, že bych se vůbec kdy vdala. Zpomalila jsem a při chůzi jsem se zadívala na jejich obličeje. Jaké by bylo usínat vedle Halea? Jaké by to bylo, kdyby mi Baden navlékl snubní prsten? Všechno jsem si to zkusila představit, ale nešlo to. V tom se mi připomnělo, že někteří z kandidátů se ptali Ahrena, jestli nejsem na holky. Už samotná myšlenka na to mě nutila k smíchu. Tohle určitě nevysvětluje, proč si s kluky nerozumím, ale ... nějaký důvod k tomu mít budu. Nejde jen o mou touhu po nezávislosti. Je to, jako bych kolem sebe měla zeď, a sama si nejsem jistá, proč vlastně.

Nové i známé postavy
Dcera je velice čtivá, tak, jak jsme od autorky Selekce zvyklí. Děj knihy se opět odehrává v paláci a společně s hlavní hrdinkou prožijeme její radosti, strasti, lásku i strach. Autorka hlavní hrdince přiřadila charakter, který je velice odlišný od charakteru jejich rodičů. Nicméně žádná hlavní hrdinka nemůže být pouze milá, laskavá a skromná, naopak, je skvělé, že se autorka nebála a vykreslila Eadlyn spíše v negativním světle, které ovšem bude díl po dílu slábnout, neboť čtenáři brzy zjistí, co se skrývá za Eadlyninou osobností, její pohnutky k činům, jež vykonává a také budou svědky vývoje její osobnosti. Protože Eadlyn, ač papírově dospělá, je stále ještě dítě, které není na reálný svět připravené a proto je skvělé, že si čtenáři mohou projít její proměnou společně s ní.
Kromě hlavní hrdinky je zajímavé sledovat i nové vedlejší postavy, především Eadlyniny bratry, jež jsou každý jiný, a přece je něco spojuje a samozřejmě nováčky v podobě nápadníků princezny Eadlyn, kteří jsou mnohdy vtipnými a laskavými společníky, ale i oni mají svá skrytá tajemství.

Kniha je napěchovaná i spoustou lásky a trapných momentů, ale i skrytým nebezpečím, jež na budoucí královnu stále vyčkává. Dceři nechybí vtip a hravost. Navíc se čtenáři po dvaceti letech setkávají znovu s oblíbenými postavami a zjišťují, co se v jejich životech za tu dobu událo, jaké mají starosti a jakým vlastně žijí životem. Čtenáři se také dozví více o celém království a nových změnách, jež král Maxon a Americou nastolily. Kniha je protknuta rodinnou láskou a přátelstvím.

Dcera mě mnohokrát pobavila i zahřála u srdce a rozhodně ji mohu doporučit. Bude se líbit dospívajícím dívkám, ale i starším ženám, jež si chtějí užít oddechovou četbu s nádechem třpytu a krásy princezen z pohádek.


Knihu doporučuji zakoupit v Knihách Dobrovský

http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-kategorie-divci-romany-2681.html





6 komentářů:

  1. Hezká recenze, na Dceru se už taky těším! :) Už jen necelý týden a bude jenom a jenom má! =D
    PS: na blogu jsem zveřejnila recenzi na Dám ti slunce :)
    http://bookeers.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze! :)
    Po Tvé recenzi si musím knihu hned objednat!! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenze, lituji, že jsem si knihu nakonec nekoupila, asi to budu muset napravit :)

    OdpovědětVymazat