01 května, 2016

Královna Tearlingu: Tažení do Tearlingu

 
80%

Pokračování úspěšné fantasy trilogie Královna Tearlingu je mnohem temnější a zlověstnější. Mučení, drancování, zabíjení a pomstychtivost doprovází každý krok hlavních hrdinů. V královně Kelsee se budí zlé síly toužící po odplatě. Dokáže vytrvat a nepoddat se temnotě?


Kelseu Glynnovou, mladou královnu Tearlingu, čeká výzva, jaké dosud nečelila. Poté, co Kelsea zkřížila plány sousední země Mortmesne a její nebezpečné Rudé královny, je její vlastní země pustošena krvavou invazí. Zatímco je cizí armáda každým dnem blíž a blíž, Kelsea naváže díky magickému královskému safíru kontakt se ženou jménem Lily, která žila před mnoha lety – a jejíž osud je s Kelseou svázaný víc, než si umí představit.

Pomsta Rudé královny
Královna Tearlingu čelí kruté odplatě Rudé královny. Za své kroky při vzepření se Rudé královně a odmítnutí poslušnosti k ní, zaplatí Kelsea tou nejvyšší cenou - její země je ohrožena válkou. Rudá královna se lehce prořezává odporem tearlingských vojáků, kteří rychle umírají a jejich počty se tenčí. Nejsou zbraně, není jídlo. Není vlastně oč bojovat. Tearling je snadnou kořistí. Na Kelsiiných ramenou sedí velká tíha. Má se vzdát, či bojovat o to, co jí po právu patří? V hloubi své duše nachází magii tak temnou, tak silnou, že i její nejstatečnější gradisté se třesou strachy, když ji použije. Je ale dostatečně silná, aby zlomila moc Rudé královny? A nezníčí temnota nakonec i Kelseu samotnou?

Druhý díl Královny Tearlingu je velice temný, zkažený, zvrácený a lehce fascinující. V zemi, která měla být lepším světem, probíhají takové krutosti, jako se znásilňování dětí, kastrace mužů kvůli jejich homosexualitě, sebepoškozování, vraždy, mučení a další násilnosti. Objevují se tu lidské povahy ve své největší zkaženosti.Tearling již není pouze zemí zpustošenou díky vládě bývalých králů a královen. Teď je pouhopouhým kouskem země, který neznamená nic.

Kelsea jasně viděla každý krok: prolomení hradby, černý proud valící se dovnitř, orgie vraždění, znásilňování a brutality, které budou následovat. Muži, ženy děti... nikoho neušetří.

Autorka do příběhu přidala další, zvláštní linii s hlavní hrdinkou jménem Lily, která Kelsee skrze její myšlenky ukazuje tři století starou minulost a svůj život v této době. Díky tomuto spojení kniha dostala nový rozměr, ale také přidala do příběhu nové otázky ohledně Kelseina původu. Kniha je velice čtivá, ačkoli díky mnoha střídajícím se vypravěčům mohou mít někteří čtenáři problém se v příběhu orientovat. Je ale zajímavé sledovat myšlenky a děj knihy z vícero pohledů.

Rozkrývání tajemství
Jelikož se jedná o druhý díl, nejsou samozřejmě všechna tajemství z dílu předchozího odhalena, avšak přesto je příběh Kelseina života malinko poodkryt, nabízí se nová vodítka k rozluštění minulosti a navíc byly do příběhu zahrnuty i nové, vcelku nečekané dějové zvraty a samozřejmě i rodící se láska.

Tažení do Tearlingu je akční, zvrácenou, temnou a tajemnou knihou, kterou si užijí převážně čtenáři fantasy či dystopií. Nesmí samozřejmě chybět hlavně těm, kteří již s láskou opečovávají první díl této trilogie, tak jako já. A nakonec bych knihu ráda doporučila čtenářům, kterým již nestačí young adult fantasy a rádi by si přečetli něco temnějšího.

Knihu doporučuji zakoupit v Knihách Dobrovský
http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-kategorie-svetova-fantasy-2486.html


2 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Přiznám se, že jsem ještě nečetla ani první díl, ale tahle série mě hodně láká :) Mám s ní zpoždění, ale aspoň se teď můžu vrhnout na dva díly hned po sobě :) Hezkou neděli :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji:), určitě je lepší číst je zaráz, já už po tom roce na hodně věcí zapomněla...

      Vymazat