23 května, 2016

Hilda

90%

Modrovlasá holčička Hilda žije se svou maminkou na samotě v domku na úpatí magické krajiny. Protože je chytrá a zvídavá, dokáže vidět to, co ostatní nevidí nebo vidět nechtějí - trolly, obry, trpaslíky… 
Vítejte ve světě severské mytologie, drobných dětských strachů i velkých vítězství, světě, který nás láká, abychom se v něm zas a znovu zabydlovali a vraceli se do dob, kdy se největší dobrodružství mohlo odehrát během stanování v dešti. Přestože je přirovnávána k Muminkům nebo filmům Hajao Mijazakiho, je Hilda dokonale svá. Původně vznikla pro mladší publikum, ale nakonec si podmanila čtenáře bez rozdílu věku. Hilda je komiks, v jehož půvabných barvách a výjevech se s rozkoší ztratíte a který se právem stal klasikou 21. století. 

Hildina dobrodružství
Komiksová kniha Hilda v sobě skrývá dva příběhy: Hilda a troll a Hilda a půlnoční obr
Seznámení s Hildou a jejím světem není vůbec snadné, neboť je hned od počátku zcela normální, že se vám před zraky zjeví troll, trpaslíci, mořský duch, že po obloze přelétají místo mraků hafíci nebo vám do domu nakráčí podivný dřevěný mužíček. Hilda je osůbka velice dobrodružná, vnímavá a dychtivá. Neváhá pomoci svému okolí a všem neobvyklým tvorečkům, kteří se v jejich vesničce objeví. Na jejích výpravách ji doprovází věrný zvířecí přítel Větvík.

Hilda se pyšní sympatickými a jednoduchými ilustracemi Luka Pearsona, který je zároveň i autorem příběhů. Prvotní záměr Luka byl vytvořit fantasy komiks pro děti, ale brzy mu přišli na chuť i dospělí čtenáři a z Hildy se brzy stal velice diskutovaný předmět doprovázený především pozitivními reakcemi.

Luke Pearson, ilustrátor i autor Hildy

Mýtické bytosti
Komiks je inspirovaný severskou mytologií, která je cítit v prostředí, v němž hlavní hrdinka žije, ale hlavně ve fantasy prvcích, jakými jsou například kombinace lišky a soba, zkamenělí trolové, mořský duch Fjordu či různorodí obři. V druhé povídce Hildy čtenáře dokonce překvapí neviditelní pidilidi, kteří se snaží Hildu a její maminku z politických důvodů vyhnat z jejich obydlí.


Hilda je velmi zvláštním komiksem, děti si ji jistě velice rychle oblíbí kvůli její neobvyklosti a fantastickému zaměření a ani dospělí čtenáři nezůstanou k jejímu kouzlu chladní. Hildu doporučuji dětem a jejich rodičům a čtenářům fantasy žánru s mytologickými prvky.




Komiksovou knihu Hilda doporučuji zakoupit v prodejnách Knihy Dobrovský

http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-kategorie-komiksy-pro-deti-2509.html

6 komentářů:

  1. Hildu by som odporúčala úplne každému. Hilda do každej knižnice! :D To je fakt strašne krásny a milý komiks a ja už sa neviem dočkať, až Paseka vydá pokračovanie. Dúfam, že to stihnú ešte tento rok :).

    OdpovědětVymazat
  2. Hildu jsem poprvé viděla na facebookových stránkách nakladatelství a už tehdy mě moc zaujala. Chtěla bych ji vidět i naživo, takže se skočím podívat do knihkupectví a pravděpodobně si ji rovnou odnesu domů :D

    OdpovědětVymazat
  3. Poslední dobou jsem si komiksy docela oblíbila :)

    OdpovědětVymazat