23 března, 2016

Kluk na větvi


100%

Novodobý Mauglí, jak se Klukovi na větvi také říká, čtenáři najdou v dětské sekci. Tím se ale dospěláci vůbec nemusí nechat odradit. Knihu si totiž užijí i oni!

Vtipný a  lehce potrhlý příběh ve  stylu Astrid Lindgrenové a Roalda Dahla o sirotkovi Johanovi, který se ze všeho nejvíc na světě chce naučit číst… Aby mohl chodit do  školy, musí přesvědčit jednoho výstředního dospělého, aby mu dělal otce. Ale ten nesnáší děti a lidi vůbec. Není to lehké, ale přesvědčí ho. Jenže Johanovi to způsobí nemalé potíže, ale to by nebyly děti, aby si nakonec samy se vším neporadily. Protože: „Dospělí jsou přece jen děti, kterým to přestalo myslet.“

Dětská kniha, která pobaví i dospělé
Příběh chlapce, který ztratil rodinu a utekl z dětského domova, aby žil "na vlastní pěst" osloví každého bez rozdílu věku. Johan se o sebe dokáže skvěle postarat úplně sám, vybudoval si v koruně stromů svůj vlastní příbytek, setkává se se zvířecími kamarády, a co v lese nenajde, to si obstará na nedaleké skládce. Jednoho dne jej však právě na ní najdou tři obrovští, zlostní a suroví kluci, kteří jej dostanou do tísnivé situace. Při úprku narazí na svou jedinou a poslední naději, jak se vyhnout výprasku - velký, polorozpadlý dům s velmi zvláštním obyvatelem.

„Snad ještě pořád snídáte, ne?“ zeptal se muž. 
„Myslím vy děti. Nebo to kvůli všem těm počítačovým hrám nestíháte?“
„Co?“ zeptal se Johan počtvrté. 
„Jsi snad dítě, ne?“ zeptal se muž. „Čistě statisticky je to nejpravděpodobnější. Nedosahuješ ani středního vzrůstu, postrádáš ochlupení v obličeji a tvůj hlas podle všeho ještě neprošel mutací. Samozřejmě si uvědomuji, že bys mohl být i bezvousý trpaslík, ale pravděpodobnost něčeho takového je pouze jedna ku dvěma stům dvanácti tisícům.“ 
„Je mi deset,“ řekl Johan. 
„Jen abychom předešli případným nedorozuměním,“ řekl muž, „rád bych zdůraznil, že sunar tady nemám.“ 
„Ale... mně je deset,“ zopakoval Johan.
 
Dějové zvraty a tajemství
Kluk na větvi je velice čtivá a krátká kniha, z epilogu se dozvíme, že ji autor sepsal s pomocí dvaadvaceti žáků 2. E. v rámci svého projektu ve školách. O to víc je příběh nápaditý, neboť na něm pracovaly stejně staré děti, jako je hlavní hrdina sám. Kluk na větvi je nabitý akcí, dějovými zvraty a napěchovaný tajemstvími. Čtenáře jistě pobaví zvláštní, ale humorná povaha pana Moldvinssona, kterého v příběhu čeká i jeho velká láska a také břitký jazyk dětí z místní školy.

,,Taková příjemná paní," pokračoval. ,,Roztomilá, k nakousnutí. Asi jsem se zamiloval. Mám takový divný pocit v žaludku. Buď je to láska, nebo mám žaludeční katar."

Šikana a boj za spravedlnost
V knize se setkáme především s tématem šikany a různých potíží, se kterými se děti setkávají, jako je začleňování do kolektivu, nápravy špatných rozhodnutí, boje za spravedlnost a navazování přátelství.

,,Bojujem za dětská práva, ať je s rumem všechna šťáva!"

Skvělé dílo Albatrosu
Kluk na větvi se mi velice líbil, hodnotím jej sto procenty, neboť si je právem zaslouží. I co se překladu a korekce týče, také tleskám zvolenému designu. Nejvíce si ale cením opravdu milého a vtipného obsahu, který mě příjemně překvapil. 
Kluka na větvi doporučuji jak dětem, tak určitě i dospělým. Zabaví se obě dvě skupiny a ani jedna nebude litovat. 

Knihu doporučuji zakoupit v
http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-kategorie-detska-literatura.html


6 komentářů:

  1. To vypadá super! :) Mám ráda dětské knížky, tahle má super název...asi vím, co si koupím příště. A nebo bych mohla zabít 2 mouchy jednou ranou,koupit to bratranci k narozeninám - a přečíst to než mu to předám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělý nápad! Tobě se to určitě bude líbit i z toho psychologického hlediska xD

      Vymazat
  2. To vypadá vážně parádně :D Knížek, které chci přečíst mám teď dost, ale po tomhle určitě šáhnu, co nejdřív.

    → immell.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha nevypadá špatně a občas je nějaká ta ''dětská'' kniha prostě zapotřebí :)
    Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dětské knihy právě moc nemusím (až na Příšerné příběhy), takže pečlivě vybírám ty, které za přečtení dospěláky opravdu stojí.

      Vymazat