30 prosince, 2015

Spáčka a vřeteno




* * * * *

Neil Gaiman opět spojil své síly s ilustrátorem Chrisem Riddellem a společně dali vzniknout překrásné fantasy knize. Spojení rozličných pohádkových příběhů s důmyslnými změnami v klíčových momentech, a absolutní změna jejich závěru, příběh dělá velmi napínavým, neboť vzniká dílo se zcela novými, nečekanými zvraty.  Jaký bude mít tato pohádka konec?


Bylo, nebylo
Kouzelný svět pohádek se vrací v mnohem tvrdší verzi, než jak jej známe. Krásná Sněhurka má těsně před svatbou, ale mnoho radosti ji to nedělá. Když se však od svých nesmrtelných přátel dozví o záhadném městě, kde se šíří spánek jako morová nemoc, a hrozí, že již brzy doputuje i do její země, neváhá, a odchází na záchrannou výpravu. Vše se zdá být zcela jasné. Prosekat se trním, vystoupit do nejvyšší věže a políbit Šípkovou Růženku. Jenže... co když je všechno jinak?
  
Síla žen
Autor neváhal příběh oživit nejen neobvyklým zvratem, ale navíc jej obohatil o hororové prvky a nebál se do role hlavní hrdinky obsadit silnou, soběstačnou ženu, čímž nenápadně naráží i na téma emancipace žen, které je doposud společností negováno a zesměšňováno.




Kouzlo ilustrací
Čtenáře kniha očaruje na první pohled, neboť má opravdu netradiční a přenádherný obal, který působí voskovým dojmem, skrze který prosvítá úžasná Riddellova ilustrace. Musím skutečně vyzdvihnout krásu ilustrací v knize, neboť jsou velmi povedené a je na nich vidět velký kus práce ilustrátora. Příběh je navíc velice čtivý a podmanivý, jsou v něm použity komiksové prvky a čtenář tak nebude vědět, jakou krásu vstřebávat dříve. Je snad lepší brilantní hra slov Gaimana, nebo kouzelné ilustrace Riddella? Vězte, že oba tito tvůrci se v knize krásně doplňují, ale propůjčují ji i svůj vlastní, osobitý styl.

Magie
Knihu bych doporučila ženám i mužům kteréhokoli věku. Příběh se může číst dětem při ukládání ke spánku, při čemž si děti zároveň užijí obrázky v textu, nebo si jej mohou přečíst dospěláci, kteří se rádi zasní nad magickou aurou pohádek a vychutnají si zcela nový rozměr, který Spáčka a vřeteno nabízí.


Video.


Spáčku a vřeteno jsem zakoupila v Knihách Dobrovský. Aktuálně je možné ji získat na vybraných prodejnách. Za sebe doporučuji prodejnu v Brně ve Vaňkovce:).

http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-kategorie-svetove-pohadky.html

2 komentáře: