22 listopadu, 2015

Všechno, úplně všechno


****
Od nakladatelství Jota mám pouze jednu jedinou knihu. A tak jsem se to rozhodla napravit. A své volby rozhodně nelituji! Všechno, úplně všechno jsem zhltla na posezení. 

Ahoj. Jmenuji se Madeline Whittierová a jsem nemocná. Moje nemoc je vzácná a málo známá. Jsem totiž alergická na celý svět. Vůbec nevycházím z domu, nebyla jsem venku celých sedmnáct let. Jediní lidé, které vídám, jsou moje máma a ošetřovatelka Karla.

Ale pak se jednoho dne u vedlejšího domu objevilo stěhovací auto. Vykoukla jsem z okna a uviděla ho. Byl vysoký, štíhlý a celý v černém – černé triko, černé džíny, černé tenisky a černá pletená čepice, která mu zakrývala vlasy. Zachytil můj pohled a upřeně se na mě zadíval. Já jeho upřený pohled opětovala. Jmenuje se Olly.

Možná že nemůžeme předvídat budoucnost, ale některé věci přesto předpovědět můžeme. Například to, že se do Ollyho zamiluju, je jisté. A téměř jisté taky je, že to bude katastrofa.

***


V hlavní roli nemoc
Je to už takové vděčné téma, vybrat si nemoc a na ni vymyslet příběh. Čtenář se dozví něco nového a navíc získá emotivní dílo. Tato kniha je zpočátku také taková. Ale neuvěřitelný a šokující zvrat, který nakonec nabídne, nenechá žádného člověka klidným.

,,Moje choroba je velmi, opravdu velmi vzácná. Jde o formu těžké kombinované imunodeficience, možná jste o ní slyšeli jako onemi dětí z bubliny. (...) Nikdo nezná spouštěče, ale následky známé jsou. (...) Nevycházím z domu - už sedmnáct let jsem neopustila náš dům."

Zakázané ovoce chutná nejlépe
Román by ale nebyl románem, kdyby se do něj nepřidala láska. A navíc zakázaná. Čtenář postupně sleduje vývoj láskyplného vztahu dvou mladých lidí, kterým brání mnohé, aby mohli být spolu. Ale i přesto to zkusí. A dostane je to až na pokraj smrti.

Velmi čtivá kniha
Tento příběh je o lásce ale nejen o ní. Je i o nalézání sama sebe, svého já. A právě toto téma je velmi blízké všem dospívajícím lidem, kteří se tak s hlavní hrdinkou mohou skrze příběh ztotožnit. Kniha se čte úplně sama, nejsou v ní žádná hluchá místa a je neuvěřitelně zábavná. Autorka se věnuje především hlavním hrdinům a vedlejší postavy se příliš nerozvíjí, ale to v tomto případě vůbec nevadí.

Ilustrace
Knihu doprovází různé vtipné ilustrace, kde si hlavní hrdinka například kreslí techniku prvního polibku, popisuje pocit motýlů v břiše nebo přikládá výsledky svých zdravotních záznamů. Tento detail je velmi osvěžující změnou a zároveň originálním doplňkem příběhu.


Emotivní příběh
Já jsem z knihy velice nadšená. Mám ráda tyto typy knih jako je První láska nebo Všechny malé zázraky. Tento titul byl navíc skvěle napsán. A já jsem si tak užila krásnou neděli.

Naděje na lepší život
Knihu doporučuji všem čtenářům, kteří nezapomněli, jaké to je, mít něco téměř na dosah a přitom tak daleko. Čtenářům, kteří věří v bezmeznou lásku a v naději. Všem, kteří mají rádi laskavý, emotivní a vtipný příběh plný příslibů v lepší život.


Pokud vás kniha zaujala, můžete si ji zkoupit v Knihách Dobrovský
A jestli se vám libí podobný typ knih, najdete je v kategorii románů pro ženy


4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) O knížce slyším poprvé, ale vypadá docela zajímavě :) Určitě se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla vážně super:). Je to takové, ze porád musís císt dál:)

      Vymazat
  2. Povedená recenze :) Myslíš, že je tahle knížka i pro kluky. Přemýšlím, jestli si ji mám koupit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že může vůbec ničemu nevadí, když si ji přečte kluk. Hlavně je to o té nemoci a lásce. To zvládne i muž:). Není to přeslazené a neřeší se tam oblečení a make-up ani nic podobného:).

      Vymazat