25 srpna, 2015

Čarověník


 Autor: Marie Rejfová
Hodnocení: * * * *
Počet stran: 288
Vydavatel: CooBoo

Když se Štěpán vydá na Valpuržinu noc hledat čarověník, který si chce naroubovat, netuší, že v tomto okamžiku se změní celý jeho život. V lese narazí na tři tajemné postavy, jež promění tuto malou noční výpravu v děsivou noční můru. Ovšem Štěpán má štěstí v neštěstí, protože ve stejný den narazí na Jindřišku, která jediná mu může pomoci. A tak se začne rozvíjet příběh plný tajemství (a samozřejmě i lásky), odehrávající se v doslova kouzelné krajině Českosaského Švýcarska.

Čarověník je novinkou, kterou nedávno vydalo vydavatelství zaměřené na mládež, Cooboo, napsaný začínající českou autorkou, Marií Rejfovou, o níž toho není moc známo - snad jen, že autorka působí jako učitelka v mateřské školce, v městě Varnsdorf. Román se odehrává v Českosaském Švýcarsku s českými hrdiny a možná právě proto zájem o knihu není tak velký, jako by byl u stejného titulu vsazeného do cizí země. A je to škoda, protože Čarověník rozhodně stojí za přečtení!


Stopování magického čarověníku
Hlavní hrdina příběhu, Štěpán, studuje farmaceutickou univerzitu. Po ošklivém rozchodu s bývalou přítelkyní se rozhodne zabydlet na vesnici, v domě po dědečkovi.
Každou noc chodí po lesích a pátrá po čarověníku, který chce blíže prozkoumat. Jedné noci se mu poštěstí a Štěpán nalezne několik čarověníků seskupených v nezvyklém trojúhelníkovitém útvaru. Skloní se a jeden z nich odřízne. A tím dá do pohybu věci, které měly zůstat lidským očím skryté...


Nedokázal rozlišit, co přišlo dřív - jestli nenápadný obláček jejího puchu, nebo prudká pálivá bolest pod levým kolenem. Ztratil rovnováhu a přepadl dopředu. Přitom se zachytil útlého kmínku nejbližšího stromku, ale vytrhl ho i s kořeny. S bolestivým výkřikem se skutálel dolů do vlhkého podrostu. Do mysli mu pronikla slová plná nenávisti a tepala v jeho spáncích jako rozžhavené nože. Sevřel v ruce nebohý stromek a s vypětím všech sil vstal.

České fantasy?
V první části knihy se nás autorka snaží překotně uvést do děje, vše se děje až příliš rychle, skoro bych řekla zbrkle. Hodně mi chyběla "omáčka" kolem, více popisů přírody ale i vyvíjejících se vztahů mezi hlavními postavami. Vytkla bych příliš zvláštně měnící se charakteristiku postav. Z Jindřišky, plaché a mindráky postižené dívky se stává sebevědomá vůdčí žena téměř za dvě stránky. A naopak Štěpán, suverén a macho se najednou leká každého stínu. Příběh byl díky těmto nedotaženým záležitostem ochuzen a působil "hole".

Vše ale napravila druhá část knihy. Příběh se rozroste o několik zajímavých postav, které ještě více osvětlí ale zároveň také zkomplikují děj. Čeká nás jiný svět, jiné bytosti, zajímavé zápletky a akce. Žádné unáhlené zvraty, pěkně napínavé chvilky.
Bohužel až na rozuzlení a závěr, které byly opět ryhcle ukončeny. Tam, kde měla být gradace a zápletka alespoň na několik stran, se vše zase odehrálo v pár větách. Z konce knihy jsem se vlastně nedozvěděla, doufám, že autorka plánuje navázat dalším dílem.


Jindřiška se snažila nevnímat tlak ostří na břiše, přesto jí kolena povážlivě měkla. Ještě chvilku a složí se tu, to je jisté. ,, O co ti jde?" vzlykla. Ragora uvolnila sevření. ,,O to, co vždycky, milá zlatá, o moc."

Celou knihu obklopuje magie. Taková přírodní magie. Při čtení této knihy budete mít chuť zajít si do lesa a zaposlouchat se do zurčení potůčku. A co teprve taková tůňka uprostřed hlubokého lesa, s třpytícími se hvězdami nad hlavou a zářivě zelenými čarověníky rozprostřenými kolem sebe. A jen krok do jiného světa.

Koupi knihy nelituju, jsem ráda, že jsem si přečetla knihu od začínajícího českého autora, navíc YA fantasy, můj nejoblíbenější druh prózy. Kniha ve mě zanechala příjemný dojem. Doporučila bych ji teenagerům, kteří ocení spíše fantaskní stránku příběhu než emocionální.

A zajímavost o Čarověníku:
V různých regionech byl tradičně čarověníkům přičítán magický charakter, přinášely tu štěstí, tu smůlu, věřilo se, že vznikají po zásahu stromu bleskem, což v ojedinělých případech může být i pravda.

Ukázka

Nejlepší cenu vyberte přes srovname.cz
https://www.srovname.cz/radka-trestikova-babovky/srovnani-cen/k.3581796

6 komentářů:

  1. Nad Čarověníkem jsem taky přemýšlela, ale nakonec jsem si vybrala jinou knihu. Super recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, tak třeba si k Čarověníku cestu časem najdeš:)

      Vymazat
  2. Četla jsem a moc se mi líbila =) navíc mě zaujalo, že se jedná o českou knihu =)
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. No asi bych si ho měla taky pořídit. Uvidíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkusit to můžeš, pokud nejsi úplně "fantasy magor" tak shledáš knihu uspokojivou:)))

      Vymazat