06 července, 2015

Veronika se rozhodla zemřít

Autor: Paulo Coelho
Počet stran: 159
Hodnocení: nehodnoceno
Nakladatelství: Argo

Mladá Slovinka Veronika se z omrzelosti nad stále stejným životem i z pocitu vlastní zbytečnosti rozhodne spáchat sebevraždu. Ve svém dosavadním životě se vždy snažila dělat to, co od ní očekávali druzí, neměla odvahu naplnit svou vnitřní touhu a riskovat neúspěch. Teprve když se v sanatoriu pro duševně choré dozví po nezdařené sebevraždě, že má poškozené srdce a že pomalu umírá, probudí se v ní instinktivní vůle k přežití a Veronika začne o svůj život bojovat v prostředí lidí, kteří jsou úředně potvrzenými „blázny”. Při vyprávění Veroničina příběhu se světoznámý brazilský autor opírá o vlastní zážitky z dospívání z riodejaneirské psychiatrické léčebny. 

Recenze
Tuto knihu jsem dostala od přítele. Vyprávěla jsem mu, jak se mi líbil Alchymista a on mi koupil tuto knihu.
No, je to něco úúúplně jiného než Alchymista =D. Nedokázala jsem se ani rozhodnout, jak budu knihu hodnotit. Příběh je o ženě, která se rozhodne, že její život nemá smysl, jelikož je stereotypní a neustále se řídí názory a přáními jiných. Po spolykání prášků upadne do bezvědomí. Najdou ji ovšem zavčas, aby jí poskytli první pomoc. A hned poté je Veronika převezena do blázince. 
Ale nepředstavujte si tento blázinec jako hrozný, nelidský ústav (což bychom mohli čekat, když uvážíme, že kniha vychází z Coelho vlastních zkušeností). Jde o ústav, kde si každý dělá co chce, nebojí se vyjadřovat své skutečné já a všichni "blázni" se tam mají dobře. Někteří - již vyléčení blázni - zde setrvávají z vlastní vůle, neboť nechtějí zpět do "normálního světa" plného povinností a přetvářky. Kniha je vlastně psaná tak, abychom si uvědomili, že je lepší vyjadřovat sám sebe, takového jakým jsme a vykašlat se na to, co společnost považuje za "normu". Jelikož norma nás utlačuje a jen díky ní jsme vlastně jiní, než ve skutečnosti jsme. 
Knihu bych klidně doporučila, ale pocit štěstí z ní nečekejte. Hlavním námětem je to, že blázni jsou pouze lidé, kteří se odchýlili od normy a to nutně nemusí znamenat, že jsou špatní. Koho toto téma zajímá, určitě si knihu přečte:)
Já ve čtení Coelha budu pokračovat dál. 

Na motivy knihy vyšel film se Sarah Michelle Gellar.

Nejlepší ceny hledejte na srovname.cz
https://www.srovname.cz/paulo-coelho-veronika-se-rozhodla-zemrit/srovnani-cen/k.1435170

4 komentáře:

  1. Mám ji doma, četla jsem kousek a ještě jsem nedočetla, ale moc se mi líbí. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Veroniku jsem dala za dva dny před pár lety, bylo to úžasné. Neuvěřitelný pohled na lidi v blázinci. Samozřejmě, kdo čeká něco podobného jako Alchymista, tak má smůlu :D dokonce bych řekla, že žádná dalšího Coelhova kniha se v duchu pohádkového Alchymisty nenese. A Veronika je vážně něco. Navíc když Coelho píše z vlastní zkušenosti. Pro mě to byl skvělý čtecí zážitek.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze :) Coelha jsem naposledy četla před maturitou, připomněla jsi mi, že bych se k němu teď v létě mohla zase vrátit :)

    OdpovědětVymazat
  4. Od Coelha mám Jedenáct minut a zatím jsem ji nečetla. Ale tvůj názor na tuhle knihu mě zaujal a podívám se i po této knize :)

    OdpovědětVymazat