28 června, 2015

Železná zkouška



 Autor: Holly Black, Cassandra Clare
Počet stran: 312
Nakladatelství: Yoli
Hodnocení:  * * * * *

Callum Hunt ví už odmalička, že pokud by se někdy zapletl s magií, znamenalo by to pro něj jediné – smrt. Jeho otec mu to ostatně nikdy nedovolí zapomenout. Když je Cal pozván k vstupním zkouškám do tajemné čarodějné školy jménem Magisterium, slíbí otci i sám sobě, že v testu dokonale propadne. Jenže Cal má naneštěstí magii v krvi, takže i přes veškerou snahu je spolu s dalšími dvěma žáky vybrán, aby studoval u největšího mága ze všech, mistra Rufuse. Cal zjišťuje, že magie je mnohem zábavnější, než si kdy uměl představit, a také skoro stejně tak nebezpečná. Ve škole si vedle nových přátel rychle udělá i nové nepřátele… 

Recenze
Knihu jsem si vybrala, protože mě zaujalo srovnání s Harrym Potterem. Já Harryho četla (několikrát) a můžu vám říct, že tohle je úplně jiné. S Harrym bych se to neodvážila nikdy srovnat ale i tak mě příběh neskutečně vtáhl a bavil. 

Příběh začíná prologem, kde mág Alastair spěchá ke své rodině, které hrozí bezprostřední nebezpečí. Právě probíhá válka s Nepřítelem, kouzelníkem, který ovládá živel chaosu a všechny mágy, kteří se mu postaví do cesty, zabíjí. Alastair však bohužel přijde pozdě a pod mrtvými těly najde pouze svého synka.
Poté příběh pokračuje současností. Teď už dospívající Alstairův syn, Callum Hunt, čelí nepříjemné povinnosti - příjímání do školy magie. Otec Calla si nepřeje, aby se do Magistéria dostal. Věří, že mágové mohou za smrt jeho ženy a přátel. Ale to není všechno... Za jeho přesvědčením, že Call nesmí nikdy vejít do Magisteria, stojí ještě hrozivější tajemství...
Mágové nutně potřebují najít Makara, kouzelníka nadaného magií chaosu, aby se postavil Nepříteli smrti a konečně tak ukončil utrpení lidí a zvířat, kterým Nepřítel, díky umění magie chaosu, bere duše a mění je v zabijácké, agresivní zrůdy.

Můžu vám zaručit, že i když si teď myslíte, že víte jak to dopadne, tak nevíte =D. Konec knihy je opravdu nepředvídatelný a něco začnete tušit až tak za půlkou knihy:).
Knihu určitě doporučuji:).




4 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Asi neodolám a Železnou zkoušku si taky pořídím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nemám ráda tahle srovnání s knížkami, obzvlášť když momentálně všichni všechno přirovnávají k HP nebo HG... Jak píšeš, bývá to většinou úplně jiné :D Tahle knížka mě docela láká :) Na tvém místě bych v recenzi ubrala děje a přidala názoru, ale jinak super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, asi někteří lidé potřebují vědět, co od knihy zhruba očekávat ale občas to vezmou moc doslova:D. Ano, máš pravdu, tady jsem nějak zapomněla vyjádřit svůj názor:) Zkusím doplnit.

      Vymazat