04 dubna, 2015

Nejtemnější hodina

Hodnocení: * * * * *
Autor: Barbara Erskine
Nakladatelství: Brána
Počet stran: 437

 Láska je nejistá a nezkrotná jako válka ...
V létě roku 1940, se většina očí upírá na nebe nad jižní Anglií. Bitva o Británii právě začala. Ale mladá Evie Lucasová má oči jen pro temperamentního mladého pilota jménem Tony. Evie má před sebou zářnou uměleckou kariéru, ale zdá se, že marní čas nekonečným skicováním portrétů Tonyho. Chce, aby jeho rodiče měli něco na památku v případě, že se všechno padne ve válce ...
O sedmdesát let později, nedávno ovdovělý historik umění Lucy se snaží dát kousky svého života zase dohromady. Aby to dokázal je třeba odhalit záhadu obklopující obraz v jeho domově. Ale když náhodou nedopatřením píchne do „vosího hnízda“ minulosti, které bylo úmyslně zahlazeno se Lucy ocitá v nebezpečí jež mu hrozí od lidí z minulosti i současnosti, kteří nemají v úmyslu nechat nevyslovenou pravdu vyplavat na povrch.


Příběh se oderává ve dvou časových linií, které se střídají. V prvním příběhu se seznámíme se začínající talentovanou malířkou Evelyn, která se zmítá mezi touhou využít své známosti Eddieho, kterého nemiluje ale pomáhá jí dostat se na vrchol a zjištěním, že se poprvé a doopravdy zamilovala do pilota Tonyho. Jak se nakonec rozhodne, to se vlastně můžeme dozvědět už na první stránce v knize, kde autorka otiskla Evelynin rodokmen. Měla dvě děti, dva chlapce. To, co se o jejich dětství a dalším osudu dozvíte, vás asi nepřekvapí ale stejně bude příběh hltat dál:)

Druhý příběh patří Lucy, vdově, která dostane grant na to, aby napsala Evelyninu biografii.      A tak se jednou vypraví za Eviiným vnukem Mikem, aby jí pomohl. Postupně společně rozkrývají tajemství týkající se nejen Evelyn, Eddieho a Tonyho ale i celého dalšího rodu. Mikeova přítelkyně bude zuřit:).
Někdo si ale nepřeje, aby tajemství rodin odkryla. Někdo, kdo už není mezi živými....
A co má společného Mikeův bratranec se smrtí Lucyiného manžela?

Román je pečlivě zpracovaný, je vidět, že stál autorku mnoho úsilí, aby byl autentický vzhledem ke skutečnosti. Námět je úžasný ač předvídatelný.
Myslím, že se autorka měla držet pouze reality a
projevit duchovno jen náznakem. Takhle je to skoro pohádka a je to škoda.
Krásné bylo prostředí Anglie a Skotska které příběh provází. Úplně vidím ten Růžový dům.
Na konci si můžete přečíst vzpomínky Barbařina otce, který doposud žije a byl inspirací pro postavu Tonyho a také vyjádření samotné autorky:).

Ukázka 

Nejlepší ceny najdete na srovname.cz
https://www.srovname.cz/barbara-erskine-nejtemnejsi-hodina/srovnani-cen/k.3195301

Žádné komentáře:

Okomentovat