15 března, 2015

Odpusťte mi, váš Leonard

Autor: Matthew Quick
Hodnocení: * * * *
Počet stran: 256
Nakladatelství: Knižní klub
A teď zasejc z jiného soudku.
Leonard Peacook je z hlediska uznávané společenské normy zvláštní kluk. Rád si pokládá filozofické otázky a žasne nad hloupostí lidí, kteří se chovají jako ovce a raději zavřou oči před nepříjemnou pravdou a věří hezkým lžím.

,, Disney chtěl vytvořit utopii, ktrá by měla takové kouzlo a byla tak přesvědčivá, že by se nikdo neopovážil proti ní vystoupit. Koho vám to připomíná?
Disney se skutečně zůčastnil několika nacistických schůzí, vkládal antisemitické prvky do svých kreslených filmů a přidal se ke skupině, která dikriminovala židy v zábavním průmyslu."

Leonard proplouvá svým životem úplně sám, neboť jeho matka je typická workoholička, nevšímající si svého okolí, natož svého syna. Netečnost a hloupost jeho matky jej dožírá nejvíce. Srdce vám až puká nad chováním Leonardovy matky. 
A jelikož Leonardovi nikdo nedokáže pomoci s břemenem, se kterým musí celé roky žít, rozhodne se vzít osud svůj i svého trýznitele do vlastních rukou.
 Jediný, kdo si všimne, že se nejspíše něco děje, je oblíbený učitel Leonarda, pan Herr. Dokáže mu včas pomoci?

,,I kdyby Disney World poháněla energie tajně vyráběná v podzemí africkými otroky, které by nutili v okovech šlapat na rotopedech napojených na generátory, bičovali by je, na noc zavírali do klecí a nedávali by jim pořádně najíst, všichni v Americe by nejspíš brali svoje děti do Disney Worldu dál. Úplně by stačilo, aby nikdo neviděl to bičování. Schovejte hrůzy a většina Američanů ješťastná jako blechy."

V knize se setkáváme i s jinými, vedlejšími postavami, které nám ukáží chování různých lidí.

Lidí, kteří se spokojili s málem, aby nemuseli vynakládat síly na něco víc. 
Lidí, kteří využívají svůj vzhled a sexualitu k získání výhod. 
Lidí, slepě věřících v Ježíše Krista. 
Lidí, kteří mají strach být jiní a něco ve svém životě změnit.



LISTOVÁNÍ V KNIZE

Nejlepší ceny najdete díky srovname.cz
https://www.srovname.cz/matthew-quick-odpustte-mi-vas-leonard/srovnani-cen/k.3195321
 

4 komentáře:

  1. Musim si ji přečíst, prostě musim. Jsem přesvědčena, že to je kniha přesně pro mě (ne že bych nosila v batohu pistoli a střílela lidi) a těšim se na ni.

    OdpovědětVymazat
  2. mam ji doma a tesim se na niiiiii :)

    OdpovědětVymazat