13 března, 2015

Marťan


Hodnocení: * * * * *
Autor: Andy Weir
Počet stran: 344
Nakladatelsví: Knižní klub

Je nejslavnějším mužem na Zemi. Má to však háček: není na Zemi…
Před šesti dny se Mark Watney jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Teď je přesvědčený, že bude prvním člověkem, který tam zemře. Málem zahynul v prašné bouři a zbytek jeho posádky odletěl v domnění, že je mrtvý. Mark nemá jak odeslat zprávu, že přežil. A i kdyby se s lidmi na Zemi spojit dokázal, zásoby mu dojdou mnohem dřív, než by stačila dorazit pomoc. Mark se však nevzdává. Vyzbrojen pouze svým důvtipem, technickými dovednostmi a nevyčerpatelným smyslem pro humor, který se pro něj stane nejcennějším zdrojem síly, se pouští do tvrdošíjného boje o přežití.

Jak zdolává jednu zdánlivě nepřekonatelnou překážku za druhou, začíná věřit, že by na cizí planetě přece jen mohl obstát. Jenže Mars mu ještě přichystá nejedno překvapení…


Strhující, podmanivý a přesvědčivý příběh o lidské nezdolnosti a vynalézavosti tváří v tvář beznadějné situaci obletěl celý čtenářský svět a ve všech zemích, kde vychází, sklízí nadšený ohlas.

Zaujal i filmové tvůrce, režisér Ridley Scott točí adaptaci s Mattem Damonem v hlavní roli.


 A máme tu jednu super sci-fi knihu!Skupina šesti astronautů přilétá na Mars. Mají za úkol sesbírat různé vzorky, analyzovat je a celkově "propátrat" půdu a nerosty Marsu.
Mark, jakožto botanik a strojní inženýr, se zde má pokusit vypěstovat nějaké rostliny.
Po několika dnech se přižene silná bouře. To není nic výjimečného, jen nesmí překročit určitou hranici. Po nějaké chvíli ale hranici překročí. A tak velitelka, na příkaz NASA, ukončí misi a nařídí návrat zpět do lodě.
Při přesunu z Habu do lodě Marka zasáhne odlomená anténa do boku a smete jej písečná smršť daleko od zbytku posádky.
Velitelka se Marka ještě z posledních sil pokouší najít, ale v bouři je to beznadějné a nebezpečné, a tak posádka opouští Mars bez Marka, který je od této chvíle považován za mrtvého.
Mark se po jisté době probere. Zjistí, že jeho sražená krev zafixovala otvor zející z jeho těla a sám si vyspraví speciálním lepidlem skafandr, aby z něj neunikal vzduch. Po krátké prohlídce pochopí, že je na Marsu úplně sám.
Ale Mark je silná, humorná osobnost, která si dokáže se vším celkem dobře poradit. Vymýšlí různé plány a překonává drsné překážky. Snaží se prostě přežít, dokud to dokáže. Přesněji řečeno, musí vydžet, až do příletu další posádky.
Což jsou čtyři roky na planetě, kde je každý den delší skoro o 30 minut, bez možnosti komunikace se Zemí, s omezeným množstvím potravin a jen s jedním recyklátorem vody a oxygenerátorem.
Ale je to přece botanik, no ne?!
Vrací se k Habu a vymýšlí plán....

Co se stane, až se po několika dnech NASe ukáže podivný snímek z Marsu, kde to vypadá, jako by tam snad někdo žil . . . ?

Příběh má úžasný námět a knihu bych doporučila lidem, kteří mají rádi dobrodružství, vesmír a rádi se něco nového dozvědí. Nechybí zde humor, láska, emotivní zápletky, napětí, politika...Vše, co si čtenář může přát.
Marťan je teprve třetí knihou napsanou Andy Weirem, který ji nejdříve publikoval jako povídky na pokračování.

 LISTOVÁNÍ V KNIZE 

Nejlepší ceny najdeš přes srovname.cz
https://www.srovname.cz/andy-weir-martan/srovnani-cen/k.3313421

5 komentářů:

  1. Super recenze! :) Strašně se na tuto knihu těším. Koupila jsem si ji naprosto spontánně, prostě jsem ji zahlédla v knihkupectví a měla jsem pocit, že se o ní v poslední době na FB poměrně mluvilo. No a tak byla má :D Snad mě také nezklame!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc:).....Ano, má super marketing, nejen v knihkupectvích ale i mezi blogery:). Já sci-fi před tím nikdy nečetla a teď se po něm díky této knize poohlížím:D

      Vymazat
  2. Já Marťana naprosto miluju ♥ :D je to jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla. :3
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Jakmile kniha vyšla, byla sem trochu skepticka. Nějak mě text na obalu knihy odrazoval. Ale jelikož jsou na ní velmi dobré ohlasy a recenze určitě si knihu pořídím a velmi rada přečtu. Jak se říká nesudme knihu podle obalu. Děkuji za recenzi, která mi otevřela oči a nadchla mě si tuto knihu pořídit. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat