18 března, 2015

Čtení, knihy, zážitek z četby


Březen, měsíc knih

Už je to zase tady! Lítám po knihkupectvích, zběsile rezervuju v knihovnách a slídivě sleduju internetové bazary. Je to tak. Jsem knihofil.

Jakej je to život, ptáte se?
Naprd. Jsem věčně švorc. Nosím ošoupaný džíny, vytahaný trika a tři roky starou bundu. Vždycky když si našetřím pár stovek, letím do knihkupectví, kde poslintám většinu knih, přičemž se hrozím nad cenama. Beztak si jednu koupím.

Někdy přemýšlím, jestli existuje nějaká anonymní skupina knihofilů. Úplně to vidím. Lidi v roztrhaných hadrech, s rozcuchanýma vlasama, kterým nechybí zdobení v podobě drobků od snídaně, jejich třesoucí se ruce, jež by tak toužily svírat pořádnou macatou knihu, jsou tak prázdné. Všichni se vzorně přiznají ke své nemoci, pogratulují si ke své silné vůli a, když se rozejdou do svých domovů, vlastnoručně si ze země vyhrabou Harryho Pottera.

Ale podívejme se na to z té lepší stránky.
Není nic víc vzrušujícího, než číhat na knížku, po který toužíte už měsíce (protože i přes patnáct let výuky angličtiny, umíte leda velký kulový), až vyjde přeložená, voňavá a lesklá do našich knihkupectví. Líbí se mi, jak si designéři dokážou vyhrát s obálkama a udělat je tak strašně lákavýma, že si s klidem stoupnu na Svoboďák a budu prodávat Nový Prostor či nějakou tu klíčenku. A ty formáty! Přímo dělané do mojí stoleté kabelky (až na Kvítek karmínový a bílý, kdo tu bichli vymýšlel, panebože?!).

Víte, že když čtete, vstupujete do myšlenek úplně cizích lidí? Jen si to představte. Můžete právě teď vidět fantazii a představy člověka, který žije na druhém konci světa. Je to vlastně oficiální voayerství. V tom případě jsou ale autoři exibicionisti (hm, takové seznámení s E. L. Jamesovou by mohla být celkem pecka).

A jaký máme z četby knih zážitek? Nu, po různu. Někdy vás vtipný příběh rozveselí, romantický rozdmýchá vaši fantazii, historický rozvášní, detektivní napne a vážný uvede do úvah nad dnešním světem. Všechny vás poučí. Ano, každá knížka vás poučí a obohatí. V každé, v úplně každé si najdete něco. Můžete se poučit i z braku. Budete vědět, jak vypadá brak. A příště se mu vyhnete.

Takže, buďme všichni knihofilové! Budem sice na mizině ale plní příběhů.






3 komentáře:

  1. super :) no neviem či by sa tá anonymná skupina po nejakých 10 minútach (to už preháňam) nezmenila na nejaké spoločné čítanie :D alebo debatný krúžok :)

    OdpovědětVymazat
  2. Výborně a vážně výstižně sepsané :D

    OdpovědětVymazat