28 ledna, 2015

Musela jsem zemřít



Autor: Anita Moorjani
Hodnocení: ***
Počet stran: 208
Nakladatelství: Knižní klub


Životní příběh Anity, napsaný čtivě a upřímně, se okamžitě stal bestsellerem a autorka dnes patří mezi významné osobnosti, nadšeně vítané čtenáři po celém světě. Brzy po sňatku u ní diagnostikovali rakovinu, po čtyřech letech různých pokusů o léčbu upadla do kómatu a všechny orgány jí postupně selhávaly, což prokázala tomografická vyšetření. Nečekaně se však z klinické smrti probrala a velmi rychle se začala zotavovat. Následná vyšetření neprokázala žádná ložiska rakoviny, což je zcela neuvěřitelné a vědecky nevysvětlitelné. Strhující závěrečná část se týká autorčiny proměny ve vnímání hodnot, neboť na základě prožitku blízké smrti objevila smysl života.


Kniha je rozdělena do tří částí

Část PŘED nemocí vypráví o životě Anity od dětství, kde popisuje svou rodinu, jejich víru a povinnosti, které z ní vyplývají. V pubertě pak Anita stojí před rozhodnutím rodičů, kteří se ji pokusí provdat, jak je u nich zvykem, s věřícím Indem. Snažili se Anitu vychovat jako správnou hinduistku, poslušnou ženu, která nemá mít ambice studovat nebo cestovat.

BĚHEM nemoci - zde nastala nejdůležitější část v knize, kde Anita popisuje průběh své nemoci a klinické smrti.

PO nemoci - v této části Anita rozebírá jak její život pokračuje, jak pomáhá lidem a poukazuje na to, že člověk může výrazně ovlivnit svůj zdravotní stav, a že je v jeho moci všechny onemocnění porazit.

Kniha byla velmi zajímavá, ale některá místa se četla špatně. Anita nedokáže slovy úplně popsat stav, který nastal po její smrti. A já to chápu, musel to být nepopsatelný pocit. Přirovnala to asi k tomuto: My, obyčejní lidé, jsme celý život v místnosti, kde je úplná tma a máme jen baterku. Sem tam si můžeme posvítit na některá místa ale to je vše. Při stavu klinické smrti (a tím pádem i život na "druhém břehu") je, jako by někdo v místnosti rozsvítil a vy najednou uvidíte úplně celou místnost, kterou si můžete dopodrobna prohlédnout. A je pak nesmírně těžké, chtít se opět vrátit k baterce. Nejvíce mě zarazila její rozprava o tom, zda Bůh existuje nebo ne.

Knížku bych doporučila všem. Je to zajímavé počtení.

Nejlepší ceny najdete přes srovname.cz
https://www.srovname.cz/anita-moorjani-musela-jsem-zemrit-ma-cesta-od-nemoci-k-opravdovemu-uzdraveni/srovnani-cen/k.2741396


3 komentáře:

  1. Měla jsem ji v ruce, ale nakonec nekoupila, bála jsem se, jestli není moc přitažená za vlasy. Ale podle recenze trochu lituju

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha vypadá zajímavě, kouknu se po ní v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze :) O knížce jsem zatím neslyšela, ale zaujala mě, vypadá zajímavě :) A jinak chválím tvůj blog, líbí se mi, tak hodně štěstí v blogování :)

    OdpovědětVymazat