05 listopadu, 2017

Křišťálové království



Stopařka Bryn je nucena utéct ze své rodné země a skrývat se před jejími lidmi. Navíc ji nehledá jen naštvaný královský pár, ale i nepřítel Kaninu číslo jedna - Viktor Dalig.
Ve snaze uchýlit se do bezpečí, ale zároveň najít viníka její situace, podniká nebezpečný krok. Ale naštěstí se ukazuje, že pomoc v nouzi se vždycky najde.

Milované království se obrátilo proti ní. Dokáže ho zachránit, než bude pozdě?
Bryn Avenová – nespravedlivě obviněná z vraždy a velezrady – je na útěku. Jediný, kdo jí může pomoct, je její úhlavní nepřítel, krásný a tajemný Konstantin Black. Konstantin je její jediný spojenec proti těm, kdo se zmocnili jejího království a hrozí zničit všechno, co je jí milé. Ale může mu věřit? Bryn se snaží očistit své jméno a mezitím vycházejí na světlo nejtemnější tajemství kaninských vládců… a celému světu trollů hrozí válka. Odloučí Bryn tento konflikt od Ridleyho Dresdena, jediného muže, jehož kdy milovala? A dokáže dívka spojit síly s Finnem Holmsem a královstvím Tryllů? Nic není, jak se zdá, ale jedna věc je jistá: Epická bitva je na spadnutí – a až skončí, nic už
nebude jako dřív…
Bryn bloudí na své osamělé cestě, jako vyvrhel společnosti, vyhostěna vlastním národem. Netrvá to však dlouho, a vystopuje ji jeden dávný nepřítel, jemuž přísahala pomstu. Během nedávných událostí však musela přehodnotit svůj vztah k Konstatinovi a rozhodne se s ním spolupracovat. Počáteční nedůvěra se však časem mění na ustálené spojenectví.
Kanin se žene do záhuby. Občasné nepokoje se stupňují a brzy přichází i smrt. Je očividné, že někdo vysoce postavený tahá za nitky. Ale proč? A čeho chce dosáhnout? A kam zmizel nepřítel číslo jedna - Viktor Dalig?
Bryn se po šokujících odhaleních jednoznačně rozhodne - celý život obětovala své zemi, její ochraně. Nevzdá to ani jako její nynější nepřítel. Zachrání Kanin stůj co stůj. Společně se svým spojencem a s využitím posledních kontaktů, navštěvuje trollské kmeny a prosí o pomoc. Dostane se ji jí?

V Křišťálovém království navštívíme kmen hloupých, ale velmi silných Omtů a konečně se podíváme k magickým Tryllům. Vrátíme se i k mírumilovným Skojarům. Půjdeme nejdříve po malých stopách, které ale vedou k velkým objevům. Brzy zjistíme, kdo všechno má počátek diktatury na svědomí, a staneme tak na prahu války trollů.
Lze ještě Kanin zachránit? Dokážou Skojarové povstat, nebo se stanou jednoduchým terčem okolí? Pomohou ostatní kmeny vyhostěné dívce a vyhlášenému zabijákovi? A jak dopadne setkání mezi Trylly a Vittry?


Tak dlouho jsem považovala lásku za slabost. Za něco, co člověka jen rozptyluje a dělá zranitelným. Teď mi ale došlo, že díky lásce byla Ember ještě odvážnější než předtím. Láska dodala Tildě sílu jít dál. Mí rodiče dokázali pro svou lásku obětovat všechno ostatní.

Autorka série Kroniky z Kaninu si opravdu dokáže udržet čtenářovu pozornost. Série se krásně hodí pro fanoušky Selekce - lehkost a čtivost s níž je příběh vyprávěn je známé sérii hodně podobný. Také dívky nepřijdou o krásné šaty, šperky, bohatství a královské rody, ani o rebelské bitvy. Krátké kapitoly, jež dopomáhají čtivosti série, jsou mi velmi sympatické. Navíc většinou končí tak, že napíná čtenáře, a nutí jej číst dále.
Křišťálové království je vyústěním příběhu série Kroniky z Kaninu a lze říci, že je svým obsahem tím nejlepším, co může tato série nabídnout. Autorce opět vytknu citovou plochost a nedostatečný popis akčních scén - i když zde se trošku polepšila.

Křišťálové království nabízí dobrodružný fantasy svět trollů, kde kmeny nedávno došly smíru ale i přesto se najdou mocichtiví a pomstychtiví jedinci, jež se snaží klidné časy rozvířit. Rozhodně se hodí pro čtenářky "princeznovské" fantasy či dobrodružných romancí od čtrnácti let.
Co mě na knize mrzelo, byla podivná sazba. Těsně nad číslem stránky byl umístěn text, přitom ve vrchní části zůstalo prázdno. To je však jen fyzický detail, a dá se od toho odhlédnout.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Cooboo.

Žádné komentáře:

Okomentovat