11 června, 2017

DIMILY trilogy: Víš že tě miluju?


 Eden odjíždí zapomenout na svá trápení do prosluněného LA. Místo klidu a pohody je však konfrontována se svou novou rodinou, jež se skládá kromě nové macechy i ze tří nových bratrů. A Tyler, nejstarší a nejnezvladatelnější z nich, ji okamžitě zaujme. Co stojí za jeho vyšinutým chováním? 


Na léto v Kalifornii se Eden vůbec netěší. Strávit ho má totiž v nové rodině svého otce, kterého už tři roky neviděla. Prázdniny by měla prožít s třemi nevlastními bratry a novou „matkou“ – lidmi, které vůbec nezná a ani netouží poznat. Na největší komunikační problémy naráží s Tylerem, nejstarším z bratrů. Nevyzná se v jeho divoké povaze, nemůže vystát jeho drzý pohled a ego vyšší než kopce v Beverly Hills. Pořád na něj ale někde naráží a čím víc poznává jeho svět nekonečných večírků a her, při kterých se porušují pravidla, tím víc jí zajímá. Začíná ztrácet hlavu pro lásku, která je zakázaná…

Eden je pozvána svým otcem, který se jí tři roky vůbec neozval, aby přiletěla za ním, do jeho nového domu, k nové rodině, do LA. Eden zprvu váhá, avšak kvůli nepříjemné situaci, již prožívá ve svém kolektivu, se rozhodne odjet a tak si odpočnout od svých starostí. Zároveň doufá, že se jí snad dostane vysvětlení od svého otce. Proč se jí náhle ozval? 
Eden poznává nové zbohatlické prostředí LA a hlavně "svou" novou rodinu, jež zahrnuje také tři bratry. Nejvíce ji fascinu ten nejstarší, Tyler. Jeho chování hraničí až s šílenstvím a Eden cítí, že celá rodina udržuje jakési tajemství. A Eden je přece velice zvědavá holka....

,,Omlouvám se za zpoždění," ušklíbne se ten trouba sarkasticky. A taky dostatečně hlasitě. Zelené oči se mu blýskají jako smaragdy. ,,Doufám, že jste si na té krávě pochutnali." A pak vybuchne smíchy. Chechtá se jako by znechucené tvýrazy na tvářích všech hostů byly tou nejzábavnější věcí, s jakou se za celý rok setkal.
,,Řekla bych, že ses ještě neseznámila se svým nevlastním bratrem."

Víš že tě miluju? slibuje hlavně romantiku a bad boye. Kniha dle mě ale bohužel tato kritéria vůbec nesplnila. Co kapitola, to zbohatlický večírek, který obsahuje nejen alkohol a sex, ale i tvrdé drogy. Přitom se tyto večírky konají v rodinných domech a pořádají je sedmnáctileté děti. Jejich rodiče jakoby ani nebyli a peníze berou nevím odkud.
Eden je postava opravdu nemastná neslaná, spíše otravná. Na večírky sice chodí (pomalu z donucení), ale po hodině, kdy povětšinou nadá svému nevlastnímu bratrovi, odchází naštvaná zpátky domů. Vnímám ji jako otravné děvče na zapískání.
Její "bratr" Tyler je opravdu velice podivná bytost. Chvílemi jej chytá amok s agresí, chvílemi je vysmátý až něžný. Jeho nevysvětlitelné stavy nálady, přeskakující během pár sekund, mi vnukly myšlenku, zda netrpí psychickou poruchou. Existuje bad boy a existuje psychopat. V tomto případě hraje roli hlavně zbabělost.
Tyler se baví tím, že šňupe koks, podvádí svou přítelkyni, která se s ním snaží manipulovat, jak může, a dohání svou matku k šílenství. Opravdu nechápu, jak se do takového týpka může holka, co má všech pět pohromadě, zamilovat. Já tedy nesním o závislákovi, co si ze mě udělá rohožku.
No, možná jsem tu love story zkrátka nepochopila.


Když se ještě vrátím k jakémusi působení celku tohoto příběhu, a přestanu se probírat detaily, jakože si všichni teenageři dělají co chtějí a rodiče jsou nic, jejich falešná a plochá přátelství, nákupy v obchodech, do nichž bych nemohla vstoupit ani po výplatě, pořád mi to nějak nespíná dohromady. Chování postav nedává smysl. Zaláskované části jsou přidány násilím, jelikož neexistuje člověk, který by se zvádl tak rychle proměňovat. Ano, největší chybu vidím v postavách. Příběh tak, jak je vykreslen, by byl super, sice průměr, který mají YA čtenáři pořád na talíři, ale budiž. Celé to však zkazily nesympatické, hloupé postavy.

Jediné, co mohu na této knize vyzdvihnout, je její prosředí LA (půjdeme s hlavní hrdinkou i za slavným nápisem!) a čtivost. Ano, ke knize jsem sedla v jednu odpoledne a do večera jsem pořád četla a bavilo mě to. I když chování hrdinů nedává smysl. Asi že se tam pořád něco dělo. To zas jo. Takže nudit se nebudete, ale asi se nevyhnete kroucení hlavou nad chováním postav.

 Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
http://www.fragment.cz/vis-ze-te-miluju-2/



4 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Na knihu se také chystám :) Tak snad nad chováním hrdinů nebudu kroutit hlavou až moc :D

    OdpovědětVymazat
  2. Uff, tak to jsem zvědavá, jak se mi to bude líbit...

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze, na knihu jsem se docela těšila ale teď nevím. Sama jsem do knihy nahlížela v knihkupectví a taky mě nějak moc nezaujala. Díky za názor! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Upřímně mě to moc nezaujalo a Tyler opravdu zní jako psychopat, takže bych ho nejspíš měla chuť pořádně vyfackovat :D
    Double Infinity by Ella

    OdpovědětVymazat