12 února, 2016

Unboxing 21

Přináším další, jednadvacátý unboxing s knihou, kterou jsem si vyhlídla díky mé mamce už před čtvrt rokem:).






A kromě Křídel ve větru jsem si pořídila i Madame Picasso, jejíž příběh mě okouzlil.
 


Křídla ve větru
Sarah Grimkéová, děvče z významné rodiny, oplývá nenasytným intelektem a buřičskými názory. Již od útlého věku tuší, že je předurčená pro něco velkého, ale brání jí v tom konvence omezující ženy na začátku devatenáctého století. Na své jedenácté narozeniny v roce 1803 dostane od rodičů do vlastnictví černošskou hospodyni Hetty zvanou Drobek. Sarah se otroctví protiví a Drobka by nejraději vůbec nepřijala a darovala jí svobodu. Něco takého bylo ale v oněch časech nemyslitelné. „Otroctví je náš životní styl,“ říkávala jí matka, „smiř se s tím.“ Osudy Hetty a Sarah Grimkéové se tak navždy spojí a čtenář sleduje třicet pět let jejich společného života naplněného touhou po svobodě a spravedlnosti. Zničené naděje, zradu, neopětovanou lásku a společenské vyhoštění, to všechno musí Sarah přetrpět, dokud si nenajde místo po boku své nebojácné mladší sestry Angeliny, bojovnice za ženská práva a zrušení otroctví. Jejich odhodlání proslaví sestry v dalekém okolí. Sue Monk Kiddová se při psaní románu Křídla ve větru inspirovala historickou postavou Sarah Grimkéové a prostřednictvím skutečných i fiktivních postav mistrovsky vykreslila jedno z nejbolestnějších období amerických dějin.

Madame Picasso
Utajený příběh Evy Gouelové, nezapomenutelné ženy, jež získala srdce jednoho z největších malíře naší doby
Ma jolie, má krásko, nazýval jeden z nejslavnějších malířů nové doby dívku, která mu náhodou zkřížila cestu, aby už z jeho života nikdy neodešla. Kdyby byl tenhle příběh vymyšlený, mnozí by ohrnuli nos nad další neuvěřitelnou „pohádkou o Popelce". Jenomže tohle je pravda. Jen místo prince potkala Eva Gouelová, chudá venkovská dívka a švadlenka v kabaretu Moulin Rouge, Pabla Picassa. A výstřední mladý génius k ní brzy zahořel stejnou vášní jako ona k němu.

S jiskřivým půvabem a smyslností nás jejich příběh zavede do opojné Belle époque, do pařížských kaváren a salonů, kde nad sklenkami pernodu diskutují veličiny jako Gertrude Steinová či Guillaume Apollinaire. Nahlédneme nejen do soukromí Piccasova ateliéru a ložnice, ale i do jeho záhadného rozervaného srdce.
Milenci však nakonec musejí čelit ráně osudu, jakou si nedovedli ani představit.


10 komentářů:

  1. Obě knížky vypadají moc lákavě, Křídla mám už, tuším, na seznamu :) Těším se na recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné úlovky. Jo a opět pěkné kameny. Že by to druhé sluneční kámen? :-D

    OdpovědětVymazat
  3. :) Křídla ve větru vypadají skvěle :) :) Těším se na recenzi

    OdpovědětVymazat
  4. Obálku jsou vážně povedené :)
    Přeji příjemné čtení :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ach, můj milovaný Picasso ❤❤❤ Tu knížku miluju! Stále ji ještě čtu. Je nádherná, úžasná, prostě to je láska :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Ty obálky se mi moc líbí! Gratuluji k novým přírůstkům a moc se těším na recenze :)
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat