05 srpna, 2016

Ten, kdo stojí v koutě

YA beletrie
95 %
On je prý tak trochu divný. Píše dopisy o svém životě neznámému člověku. Zaznamenává v nich svá neuvěřitelná pozorování okolního světa a lidí v něm. Je to ten, kdo stojí v koutě.

Když člověk stojí v koutě, může si všimnout spousty úžasných věcí. Ale pak přijde chvíle, kdy je třeba vykročit na parket a začít opravdu žít. Strhujícímu románu Stephena Chboskeho o dilematu mezi nečinností a touhou se dostalo nadšeného přijetí, vyvolal polemiku a získal miliony oddaných čtenářů. Příběh o dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník, zároveň vtipný i sžíravý. Nevíme, kde Charlie bydlí, ani komu píše – máme jen slova, o která se rozhodl podělit. Zmítán touhou žít svůj vlastní život i touhou vymanit se z role, která mu připadla, prozkoumává dosud neznámé území. Před ním se otvírá svět prvních lásek, rodinných dramat i nových přátelství. Svět sexu, drog a Rocky Horror Picture Show, kde klíčem ke štěstí může být například ta správná píseň, díky níž se můžete řítit tunelem a cítit se nekonečně. V Charliem se autorovi podařilo stvořit vypravěče, který vás uhrane a přenese zpět do divokých a intenzivně prožívaných dní na prahu dospělosti, kdy se život podobal jízdě na horské dráze.


Dopisy neznámému adresátovi
Hlavnímu hrdinovi, Charliemu, je patnáct, brzy šestnáct let a mezilidské vztahy jsou pro něj záhadou. Rád se jen tak prochází a přemýšlí o různých situacích, jež viděl a snaží se přijít na odpovědi. Kdo jsem já? Kam zapadám? Jsem jiný? A pokud ano, tak proč?
Charlieho čeká nástup na střední školu, čehož se obává, neboť z těch pár přátel, které měl, s ním jde na střední školu pouze přítelkyně jeho mrtvého kamaráda. Aby zmírnil svůj strach, rozhodne se psát dopisy neznámému příjemci, který zůstane čtenářům navždy utajen. Dopisy pojednávají o Charlieho nelehkém životě. Vrací se v nich do minulosti, v níž se stala tragická nehoda a zároveň se propojuje s přítomností, v níž Charlie pozná co je to přátelství, láska, zábava, ale i stinné stránky života.

Tematicky obsáhlá kniha
V knize Ten, kdo stojí v koutě čtenáři naleznou témata jako je sebevražda, drogová závislost, sociální tlak vrstevníků, sexuální zneužívání, tragickou smrt, znásilnění, gay tematiku, deprese a hledání sebe sama. Příběh není vůbec negativně laděn, ač se to tak může zdát, díky tématům, jimž se věnuje. Naopak, hlavní hrdina se umí radovat ze života a jeho příběh provází své čtenáře situacemi v životě, jimž občas musí čelit každý z nás, mladý i dospělí. Neukazuje čtenářům tu "správnou cestu", jíž se v takových situacích vydat, ale jemným způsobem naznačuje, jak problém může vyústit.

Vím, že za všechno můžu sám. Udělal bych cokoliv, abych to všem vynahradil. A abych nemusel chodit k psychiatrovi, který mi vysvětluje, co to znamená být ,,pasivně agresivní". A abych nemusel brát léky, které mi dal a které jsou pro tátu moc drahé. Jenom si přeju, aby mi Bůh nebo rodiče nebo Sam nebo sestra prostě řekli, co se mnou je. Aby tohle všechno přestalo.

text byl upraven 

Drama i romance
Ten, kdo stojí v koutě je velice čtivým příběhem, díky svému rozdělení do dopisů, jež postupně obsáhnou celý jeden rok. Dopisy jsou psány obecnou řečí, tudíž se stávají sympatičtější mladším čtenářům. Charlieho příběh je zčásti k zamyšlení, zčásti dramatický a zčásti romantický. Hlavní hrdina má velké, otevřené srdce, které ne každý dokáže ocenit a dokáže také naplno projevovat své city. Závěr knihy je velmi překvapivý a dramatický, čtenáři tak musí číst až dokonce, aby se dozvěděli, co je příčinou všeho nepříjemného v životě hlavního hrdiny.

Knihu Ten, kdo stojí v koutě patří do rukou všem dospívajícím čtenářům a rozhodně také jejich rodičům, neboť Charlieho příběh se dotkne mnoha srdcí.

Knihu doporučuji zakoupit v Knihách Dobrovský
https://www.knihydobrovsky.cz/knihy




7 komentářů:

  1. Souhlasím s recenzí. Mně tato kniha potkala díky dceři, které mi ji doporučila. Na blogu mám recenzi.
    www.siraelxy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Tu chci ❤ Obálka a název nic moc, ale obsah zní krásně. Takovou knihu potřebuju. Je to ten můj "šálek kávy", jak se tomu říká :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Po takové hromadě chvály se do ní musím co nejdříve pustit :)

    OdpovědětVymazat